IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шишков: Магистрала "Хемус" е строителна илюзия в предишното управление

Няма проекти за магистралите - и да имаме средства, няма какво да строим, каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков

12:49 | 29.09.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Магистрала "Хемус" е строителна илюзия в предишното управление. Проектирана е до Велико Търново, строи се до разклонението Плевен-Ловеч. Амбицията в момента е да се намери максимално бързо проектно решение, за да се завърши до разклонението за Белокопитово, където няма проект. Това каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков пред Bulgaria ON AIR.

Министърът анонсира, че другата седмица ще бъде пуснат участъкът от 15-и и 17-и километър, който е почти готов до Белокопитово. Участъците се пускат с разрешение за ползване, допълни Шишков.

Регионалният министър коментира и изводите от анализа на министерството, публикуван преди дни, който показва, че България има нужда от 2100 км магистрали, а построени засега са само 870 км.

Той уточни, че в последните 10-12 години са построени 400 км магистрали, а други 300 км са изградени до 2000 г.

Шишков заяви, че липсват пътни проекти, което блокира строителството на магистралите.

В момента най-големият проблем е, че нямаше проектиране в последните години, каза той. "Нямаме проекти. И да имаме средства, няма какво да построим. Държавата и да иска да инвестира в момента в магистрали, няма къде", каза регионалният министър. И поясни, че този проблем може да се реши с много ударно възлагане на проекти. 

Според него част от проблема на магистралите не е само лошото строителство, а фактът, че са изключително малки и стават много натоварени. "Парите са нужни и трябва да се дават тогава, когато има сериозна мисъл на тема проектиране и на базата на тази концепция да се дават пари", смята министърът. Според него парите са давани хаотично и затова нищо не се е построило.

"За ремонтите е необходимо да бъдат дадени средства. Те, за съжаление, доказват и лошото строителство последните години. В тези магистрали от 400 км огромна част от тях се нуждае от ремонт", твърди Шишков.

За него посоката север-юг е най-важното трасе, което трябва да се проектира и веднага да започне да се строи. Това е от Русе към Маказа. „Всичките проекти показват, че пресичането трябва да бъде през "Прохода на републиката" с малък тунел. Този служебен кабинет успя да обяви за национален обект частта от Русе до Велико Търново", каза министърът.

Той обясни, че има разгледан и одобрен на Върховен експертен съвет подробен устройствен план и готов идеен проект за отсечката от Русе до Бяла и предстои да се издаде заповед за одобряване на плана. Идеята е да бъде отчужден в рамките на 3-4 месеца, за да може да се форсира началото на строителството на оста север-юг.

"Това е най-важната връзка, която в момента започва да се налага все повече като един коридор, който ще обслужва Северна и Южна България и е изключително важен за транзитно движение", твърди Шишков.

Според него всичко зависи от волята на държавата и управляващите и от наличието на концепция за развитието на всички магистрали и увери, че зимно почистване със сигурност ще има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още