IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Иванов: Много са участъците по магистралите с настилки на 15-20 години

Да се увеличат пътните и винетните такси, за да има пари за поддръжка на инфраструктурата, настоява председателят на браншовата асоциация „Пътна безопасност“

14:23 | 24.11.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проблемът с пътната безопасност е многопластов. Множество са участъците по автомагистралите с настилки на 15 и 20 години. Тава каза по БНР д-р Николай Иванов, председател на управителния съвет на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.

Той призова бъдещото Народно събрание да изведе пътната безопасност като основен приоритет в мобилността.

„Моите проучвания в конкретния случай в инфраструктурата са, че магистралата е построена и е пусната в този участък от т. нар. "лот нула" на АМ “Струма“, който по стечение на обстоятелствата е строен от македонска фирма. Пусната е в експлоатация през 2007 г., октомври месец, с акт 15 и после с разрешение за строеж“, разкри той и подчерта, че от 2007 г. не са се намерили пари за преасфалтиране.

Иванов обясни, че износващият пласт сам по себе си е с гаранционни срокове – 7-8-10 години – в зависимост от интензитета на движение.

„Пътната безопасност не трябва да ни струва толкова скъпо като жертви. Годишно сме с два пъти повече жертви и тежко ранени по пътищата, отколкото са всички страни в Централна и Западна Европа“, пресметна черната статистика експертът.

Той е на мнение, че в България има много да се работи по отношение на пътната безопасност.

„Трябва да започнем от образованието, възпитанието и културата. По отношение на институциите, които трябва да са водещи, проблемът трябва да бъде изведен на научно ниво, трябва да погледнем какво и как се прави“, съветва Николай Иванов.

Той е категоричен, че при пътната безопасност най-важна е поддръжката на инфраструктурата. „Ако искаме да поддържаме и да осъвременим всички елементи на пътя, трябва да се научим, че това ще ни струва пари в обществото. Трябва да приемем дали искаме да плащаме тази висока цена през жертви и пострадали, или желаем да поддържаме пътищата си по-добре. Изпращам апел към новото правителство – осигурете пари за пътно поддържане, сложете коня пред каруцата. Второто след осигуряване на финансови средства е планирането“, каза още експертът.

Николай Иванов напомни, че в другите страни в света в момента се говори за интелигентни градове и как моторните превозни средства и сградите комуникират по между си.

„В Швеция се говори за настилки, в които има специални влакна, а също и в гумите на автомобилите, за да може те, движейки се, да се зареждат. На какво ниво е светът, а ние още си говорим да има ли път от точка А до точка Б и трябва ли този път да е безопасен“, риторично попита експертът по пътна безопасност.

Той даде идея да се увеличат пътните и винетните такси, както и тези от ТОЛ системата. „Нека да спрем да се трепем по този жесток начин", призова Николай Иванов. Той препоръча в нашата страна да се прилагат световни практики и да се спазват законите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още