IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалният министър: Възложено е на АПИ да подготви конкурси само за зимно почистване

Проектирането и възлагането на основните ремонти на пътищата е сред основните приоритети на МРРБ

16:24 | 19.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Част от новостроящото се трасе на АМ "Хемус". Снимка: БГНЕС
Част от новостроящото се трасе на АМ "Хемус". Снимка: БГНЕС

Възложено е на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да започне подготовка на конкурси само за зимно почистване. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на брифинг, на който представи своя екип и приоритетите на ръководеното от него министерство. Целта е в кратки срокове да се осигури зимното почистване по законов начин.

Според служебния министър бившето ръководство на АПИ е направило опит да остави държавата в невъзможност да осигури зимното почистване с цел да бъдат удължени договорите за текущите ремонти, които вече веднъж са били удължени. "Друго обяснение аз нямам", заяви Шишков, цитиран от БТА.

Проектирането и възлагането на основните ремонти на пътищата също е една от основните задачи като приоритет на МРРБ, каза още служебният министър. Ще започне да се работи за това да се намери законова норма и за възлагане на основните ремонти, за да се осигури поддръжката на пътищата в друг порядък. 

В последните дни от МРРБ са направили инспекция на АМ "Хемус". От проверката на строителството на първи и втори лот на магистралата е станало ясно, че по нея не се строи от последните 6-7 месеца.

"Проходимостта на нашите пътища е много малка. Затова трябва концепция колко магистрали да бъдат проектирани. Въпреки краткия мандат на служебния кабинет трябва да работим усилено по планирането им", заяви още служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му след анализ ще се направи план за работата по големите инфраструктурни обекти и анализ на необходимите средства.

"При необходимост ще се направи и промяна в бюджета. В кратко време трябва да уточним нещата и да засилим темпото на строителството. Това се отнася за ремонта на тунелите "Витиня" и "Ечемишка", възобновяване на спряното строителство на магистрала "Хемус", скоростния път Видин – Ботевград и пускането за движение на магистрала "Струма" в участъка при тунел "Железница". Ще опитаме да пуснем тунела до месец – месец и половина. Ще направим всичко възможно да оптимизираме нанесените щети със загубата на времето", допълни Шишков, цитиран от БНТ. Според него магистралите не следва да бъдат "обект на политически емблеми".

Регионалният министър коментира, че основен приоритет също е завършването на междусистемната газова връзка Гърция - България. Според него при мобилизация на строителя е възможно интерконекторът да бъде завършен до 10 септември тази година.

"Сред приоритетите е също и промяната в Закона за управление на етажната собственост, която е важна за изпълнението на проектите за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още министър Шишков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още