IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Шишков: Държавата ще осигури пътната поддръжка, вероятно със същите фирми

МРРБ трябваше да обяви нови конкурси, посочи бившият зам.-министър на регионалното развитие в служебния кабинет от миналата година

12:02 | 28.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата ще намери начин да осигури пътната поддръжка и това най-вероятно ще стане със същите фирми, с които има изрядни договори. Тази прогноза по bTV направи арх. Иван Шишков, бивш зам.-министър на регионалното развитие в служебния кабинет от миналата година, по повод протеста на пътноподдържащите фирми. Заедно със строителния министър арх. Виолета Комитова, той беше част от проверката, направена от първото служебно правителство, което след това изпрати голяма част от договорите в прокуратурата.

„В договорите за пътно строителство, които са предмет на спор между Министерския съвет в лицето на Кирил Петков, Министерство на финансите, от една страна и от друга страна, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, има много проблеми. В огромна част имаше нарушения, завишени цени, но за тези шест месеца това можеше да бъде решено“, коментира Иван Шишков.

От Министерския съвет обвиниха ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура" за едностранно прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Иван Шишков обясни, че служебният кабинет миналата година не е прекратил договорите – това е трябвало да бъде направено от редовния състав на Министерския съвет. След забавянето парламентът взе решение договорите да бъдат продължени до края на септември. Според него е имало достатъчно време от последните избори до този момент.

По думите на архитекта е било логично Министерството на регионалното развитие, което в това правителство се ръководи от Гроздан Караджов от квотата на "Има такъв народ", да е взело решението за конкурси за новия период.

"Идеята беше за шест месеца да се направят нови конкурси за следващия период и успоредно с това да се направи анализ на това, което са изработили фирмите. Тогава тази агония ще спре", заяви Шишков.

Вчера пътните строители, подкрепени и от строителната камара, както и от няколко работодателски асоциации, организираха национален протест в цялата страна. Преди това регионалната комисия в Народното събрание разреши индексация на средствата за пътностроителните фирми с промени в Закона за обществените поръчки, внесен от "Продължаваме промяната". Законопроектът създава правна възможност за преодоляване на инфлационния риск чрез прилагане на специална методика, одобрена от Министерския съвет.

Окончателното решение за проблема с пътноподдържащите фирми трябва да бъде взето от депутатите в пленарна зала, което обаче не се знае дали ще стане, след като Народното събрание се очаква да бъде разпуснато след провала на усилията за съставяне на правителство с третия мандат на БСП.

Пътноподдържащите фирми очакват от парламента решение за разплащане на вече извършени дейности. За това трябва да се приемат измененията в Закона за обществените поръчки, които да позволят индексация на цените в строителството.

От парламентарната комисия обаче настояват държавата да се разплати само с тези фирми, които са изрядни към държавата, а за тези, които са проблемни, ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още