IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази ембаргото върху руския дизел на цените на горивата?

Ако преходът към алтернативни източници мине плавно, въздействието върху цените ще бъде временно и умерено

08:14 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си зависимост от Русия и от 5 февруари налага ембарго върху вноса на дизел и други продукти, произведени от суров петрол в руски рафинерии.

Забраната идва след отказа за внос на въглища през миналото лято и на суров петрол от декември. Новото ембарго обаче носи рискове от ръст на цените на горивата, които и без друго скочиха след началото на руската инвазия в Украйна преди близо година.

Повечето неща, които хората потребяват, се транспортират с камиони, които се движат предимно с дизел. Горивото се ползва масово в селското стопанство, за градския транспорт и при индустриалното оборудване. По-високата цена на дизела ще се отрази буквално на всичко, обобщава AP.

Може ли ембаргото да повиши цената на дизела?

Цената на дизела, както и на петрола, зависи от глобалния пазар. Европа може да потърси алтернативни източници, като например САЩ, Близкия изток или Индия. Ако този преход мине плавно, въздействието върху цените ще бъде временно и умерено.

Европа вече намали наполовина вноса си на дизел от Русия. Преди началото на войната половината от ползвания на Стария континент дизел идваше от Русия, а сега това се отнася за 27 на сто. В същото време американските доставчици увеличиха вноса от 34 хил. барела дневно в началото на 2022 г. до 237 хил. барела дневно през януари, по данни на S&P Global.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че пазарите са имали време да се нагодят към ситуацията, тъй като ембаргото беше обявено още през юни. През последните седмици вносът на дизел в Европа расте, което значи, че запасите се увеличават.

Налице е обаче един усложняващ ситуацията фактор. Г-7 обсъжда налагането на таван на цената на руския дизел по подобие на вече наложения таван на цената на суровия петрол. Целта е дизелът да продължи да има достъп до световните пазари, но приходите на Кремъл да спаднат.

Ако таванът проработи, както е замислен, дизеловите потоци ще се променят, като Европа ще намери нови доставчици, а Русия - нови клиенти, без това да доведе до недостиг.

Какво може да постигне таванът на цената на дизела?

Целта е бъде повторен ефектът от тавана на цената на суровия петрол, който практически забрани на западни компании да превозват руски суров петрол, чиято цена е над 60 долара за барел.

Русия обяви, че няма да продава петрол на страни, които спазват този таван, но намалялото търсене заради забавянето на световната икономика означава, че купувачи от Китай, Индия и други страни могат да получават руски петрол със сериозна отстъпка, което намалява приходите на Кремъл.

Подкрепени от скъпия петрол, цените на дизела се покачиха миналата седмица до 1000 долара на тон от 800 долара на тон в началото на декември. Цената на барел дизел по правило е с около 40 долара повече от тази на барел суров петрол.

Една от причините за поскъпването на дизела бяха зимните бури в САЩ в края на декември, които удариха рафинериите.

Какво ще стане, ако дизелът поскъпне?

Цените на горивата са основната причина за високата инфлация в Европа през миналата година, която забави икономиката и драстично намали покупателната способност на потребителите.

Цените на дизела в бензиностанциите през годината варираха между 1,66 евро и 2,14 евро за литър.

"Това е гигантско увеличение", казва Кристофър Шулдес, чиято фамилия вече трето поколение управлява германската транспортна компания Schuldes Spedition.

Компанията, базирана в малкото градче Алсбах-Хенлайн в провинция Хесен, разполага с 27 дизелови камиона и 50 служители. Тя вече е преоборудвала машините с по-ефикасни двигатели и е обучила шофьорите им как да карат, пестейки гориво.

"Ние сторихме всичко това, преди Русия да атакува Украйна. Нямаме повече възможности за оптимизация", казва Шулдес.

В опит да облекчи натиска от високите цени на дизела компанията опитала да договори по-високи цени с дългосрочните си клиенти. Някои се съгласили, други - не. Дори и в договорите да има клауза за ръст на цените, това става с двумесечно забавяне.

От германската семейна компания за превози Rast Reisen отчитат ръст на цените на дизела между 12 и 25 на сто. И тъй като 15 от 25-те й автобуса са част от регионалния обществен транспорт, компанията не може автоматично и бързо да повиши цените, а ръстът, определен от властите, е "капка в морето", казват от компанията.

Компанията вече е добавила 10-15 евро "дизелова" добавка към пътуванията до популярни дестинации като северния германски остров Зюлт и хърватското крайбрежие.

Какво може да се обърка?

Енергийните пазари гледат към Китай и се чудят кога втората световна икономика ще се възстанови от пандемичните ограничения. При ниското домашно потребление китайските власти разрешават на местните рафинерии да увеличат производството и износа. Но ако търсенето в Китай се увеличи, китайският дизел може са изчезне от световния пазар, което да предизвика недостиг и да вдигне цените.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още