IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътникопотокът на летищата в България се увеличава със силни темпове

На летища София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 г. са пристигнали общо 4,6 млн. пътници, което е ръст със 77% спрямо 2021 г.

17:57 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията от COVID-19 се отрази тежко на въздушния транспорт, но в момента протича процес на бързо възстановяване на туризма, поради което и пътникопотокът на летищата се увеличава със силни темпове. Това коментира за състоянието на авиосектора заместник-министър Ирена Георгиева. Тя участва в национален форум за нови възможности на авиотранспортната свързаност, туризъм и партньорства в подкрепа на авиосектора, туристическия бранш и регионите на Черноморието.

Събитието се провежда в Бургас и се организира от асоциация "Рафаел-инфо, култура и туризъм", Асоциация на българската авиоиндустрия, Областна администрация Бургас и Община Бургас, съобщават от Министерството на туризма.

По обобщени данни от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) на летища София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 г. са пристигнали общо 4,6 млн. пътници, което е увеличение със 77% спрямо 2021 г.  

Изминалата 2022 г. е много по-успешна за летище Бургас от 2021 г. Пристигналите пътници на бургаското летище през 2022 г. са 817 хил., което е ръст със 73,3% спрямо 2021 г. По–добри резултати има и варненското летище, като през 2022 г. там са пристигнали 735 хил. пътници, което е увеличение с 47% спрямо 2021 г. Летище София отбелязва ръст на пристигналите пътници с 82 на сто, които достигат 2,9 млн. за 2022 г. Летище Пловдив също отбелязва подобрение на резултатите, като броят на пристигналите пътници достигна 110 хил. за 2022 г., цитира данните заместник-министър Георгиева.

Тя посочи още, че след срещи с летищните оператори в София, Варна и Бургас министърът на туризма Илин Димитров и двамата изпълнителни директори са се споразумели за съвместни координирани действия за налагането на България като дестинация и бранд.

"Ще бъде подписано тристранно споразумение за партньорство между летищните оператори и министерството, с помощта на което ще бъде излъчен един общ сигнал и ще бъде изграден единен образ на страната ни към останалия свят и пристигащите на международните ни летища туристи. Обсъдена е идеята културни артефакти и реплики на български съкровища да посрещат пристигащите пътници", съобщи заместник-министър Ирена Георгиева.

В края на октомври миналата година министър Димитров предложи реплики на тези забележителни предмети, както и изображения на обекти на културното материално и нематериално наследство под егидата на ЮНЕСКО, да посрещат гостите на международните ни летища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още