IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на пътуванията растат, но туристите сякаш нехаят

Засега индустрията не изглежда тежко повлияна от нарастващите разходи за живот

09:20 | 18.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителите от двете страни на Атлантическия океан се огъват под тежестта на драстичните увеличения на цените на основните стоки. И въпреки това те все още харчат средства за луксозни ваканции, пише Bloomberg.

Много британци карат ски или посещават места по-слънчев климат тази седмица, тъй като започва традиционната междусрочна ваканция. Това е страхотно за пострадалата туристическа индустрия, но по-малко за местните магазини и ресторанти, които се конкурират за всеки похарчен паунд или долар.

Авиокомпании, хотели и туроператори бяха опустошени от пандемията, но след като рестрикциите бяха облекчени, търсенето и цените скочиха.

TUI, най-големият оператор на пакетни турове в света, заяви, че резервациите за лятото са с 20% повече спрямо миналата година, а резервациите през последните четири седмици са с 50% повече спрямо тези за 2022 г. и с 10% над нивата преди пандемията. Цените, с изключение на повторните резервации за 2022 г., са с 6% нагоре за лятото спрямо миналата година. Като цяло резервациите за летния сезон остават с 11 на сто зад тези от 2019 г., но все още има време да наваксат, докато цените са с 24% по-високи.

Добрите новини идват точно след оптимистичните прогнози на авиокомпаниите EasyJet и Ryanair Holdings. В понеделник летище Хийтроу обяви, че е имало най-натовареното начало на годината от 2020 г. насам.

Хотелите също се радват на успех. Hilton Worldwide Holdings и Marriott International наскоро отчетоха по-добри от очакваните резултати за четвъртото тримесечие. А резервациите за краткосрочни наеми в Европа между февруари и юли са с 24,4% повече от тези за същия период на 2022 г. и с 32,6% над тези за 2019 г. според AirDNA, която следи пазара.

Европейците залагат на по-краткосрочни наеми на места за отдих в сравнение с 2019 г. Графика: Bloomberg Европейците залагат на по-краткосрочни наеми на места за отдих в сравнение с 2019 г. Графика: Bloomberg

Ранните успехи предвещават добър ключов летен сезон, когато туроператорите и авиокомпаниите генерират по-голямата част от печалбата си. По-високите цени на билетите и местата за настаняване означават, че компаниите могат да покрият своите нараснали разходи, включително за гориво и труд.

Последна актуализация: 09:21 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 11
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 тр0000л00ве или ушАААнки, или ваТТТници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Именно;0 Дори в България, в която уж всички сме били ''клошари и бедни мизерници'', за Коледа 2022г. не можеше да се намери едно свободно място в 5 звездните хотели по Черноморието ни; на официалните ни празници нонстоп се виждат ''керваните'' от лични МПС-та на българи , желаещи да ги изкарат в гърция...Това няма как да се случи, ако масово българите бяхме ''бедни клошари, едвам свързващи двата края''- за каквито ни представят платените ***, защото цените там са в евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Криза , друзя антивакъре-газовици-ракетчици ... :))) ... тъмно , студено , гладно в таз клета Европа ... какво остава за автомобили , имоти , екскурзии ... мдааа ... каква е ситуацията с най-стабилната валюта на света ?! как е тренда напоследък ?! върви ли търговийката с юани и рупии ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още