IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на пътуванията растат, но туристите сякаш нехаят

Засега индустрията не изглежда тежко повлияна от нарастващите разходи за живот

09:20 | 18.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки натиска върху бюджетите на домакинствата, по-заможните семейства продължават да имат спестявания. И изглежда, че ваканциите остават приоритет, дори в Обединеното кралство, което се бори с криза с разходите за живот.

Британците поставят приоритет върху пътуванията тази година, макар че разходите им растат. Графика: Bloomberg Британците поставят приоритет върху пътуванията тази година, макар че разходите им растат. Графика: Bloomberg

Разбира се, има рискове за тази слънчева прогноза. Първият е, че потребителите ще обуздаят разходите си за туризъм, когато първоначалното им желание да пътуват е задоволено, а спестяванията им изчезнат. Въпреки че средните разходи все още са по-високи спрямо миналата година, Thomas Cook, която се възроди като онлайн туристическа агенция, сега вижда известни сигнали, че ентусиазмът на потребителите отслабва.

Например около 80% от нейния бизнес е свързан с 4- и 5-звездни хотели. Тази година по-голяма част от резервациите са за четиризвездни места за настаняване. По същия начин през тази междусрочна ваканция на британците има по-голямо търсене на хотели за 4-5 нощи. Това може да е допълнителна ваканция, но е възможно и да заменя по-скъпите седемдневни почивки в скъпи курорти. А туристите започнаха да търсят и по-достъпни локации, като Лансароте на Канарските острови, където обикновено е по-евтино от близкия Тенерифе. Египет и Мароко също се продават добре.

Картинката е сходна и при Trivago. Специалистът в онлайн резервации на стаи за нощувка наскоро заяви, че наблюдава насочване към по-достъпни хотели и по-кратки ваканции. Клиентите също така показват по-голям интерес в по-достъпни опции, отколкото през 2019 г.

TUI каза, че миналогодишната тенденция за добавяне на още един ден към ваканцията продължава. Но някои потребители, които са по-притеснени финансово, избират Средиземноморието или Египет пред далечни дестинации, където цените са скочили най-много.

Вторият риск за туризма е, че много туристи могат да си спомнят прекалено високите температури в цяла Европа от миналото лято и да помислят внимателно преди да резервират лятно пътуване. Защо да пътувате до някой далечен плаж, когато вместо дова може да почивате на няколко часа от вкъщи? А ако добавим и проблемите по летищата от 2022 г., то тази опция започва да изглежда още по-привлекателна.

Хората също така правят резервации малко преди самото пътуване. Thomas Cook например твърди, че най-популярните месеци за отдих сега са април и май. Това оставя достатъчно време на потребителите за отлагане на пътуването заради рязко скочилите разходи по ипотеките или неочаквана загуба на работата.

Но тези опасения може да не се запазят дълго. От двете страни на Атлантическия океан има признаци, че инфлацията е достигнала своя връх. Ако това продължи и заплатите продължат да растат, докато заетостта е стабилна, тогава апетитът за пътувания трябва да се задържи и дори да се засили.

Акциите на европейските туристически компании се радват на силно начало на годината. Графика: Bloomberg Акциите на европейските туристически компании се радват на силно начало на годината. Графика: Bloomberg

Destination Analysts, която следи американските туристи, е установила, че вълнението на американците за пътешествия е най-високото от три години насам. По-малко хора в САЩ са отблъснати от високите цени за пътуване или инфлационната среда като цяло. Това предполага, че ако бюджетите на домакинствата се възстановят през втората половина на тази година, тогава всеки допълнителен доход може да бъде насочен към ваканции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 11
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 тр0000л00ве или ушАААнки, или ваТТТници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Именно;0 Дори в България, в която уж всички сме били ''клошари и бедни мизерници'', за Коледа 2022г. не можеше да се намери едно свободно място в 5 звездните хотели по Черноморието ни; на официалните ни празници нонстоп се виждат ''керваните'' от лични МПС-та на българи , желаещи да ги изкарат в гърция...Това няма как да се случи, ако масово българите бяхме ''бедни клошари, едвам свързващи двата края''- за каквито ни представят платените ***, защото цените там са в евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Криза , друзя антивакъре-газовици-ракетчици ... :))) ... тъмно , студено , гладно в таз клета Европа ... какво остава за автомобили , имоти , екскурзии ... мдааа ... каква е ситуацията с най-стабилната валюта на света ?! как е тренда напоследък ?! върви ли търговийката с юани и рупии ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още