fallback

Министерството на отбраната обяви поръчка за шест ремонтирани двигателя за МиГ-29

До 24 април се очакват оферти с прогнозна стойност на доставката за българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лева

12:45 | 14.03.23 г. 6

Министерство на отбраната обяви поръчка за закупуване на шест ремонтирани двигатели за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лева. Изискванията са публикувани в Регистъра на обществените поръчки.

Дава се възможност за участие на български и чуждестранни фирми, а за краен срок за подаване на документи е обявена датата 24 април.

Максималният срок на доставка на всички двигатели не трябва да бъде по-голям от девет месеца, считано от дата на издавена не съответните разрешения за внос, но не по-късно от 12 месеца от датата на подписване на договора.

Прогнозната стойност на поръчката е 22 млн. лева без ДДС, или 26,400 млн. лева с ДДС.

Календарната продължителност на експлоатация на двигателите не трябва да е по-малък от седем години.

Investor.bg припомня, че в средата на януари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че до края на месеца от Полша ще пристигнат два двигателя за МиГ-29.

Целта на сегашната поръчка са плановете на Министерството на отбраната да гарантира преходния период за изтребителната ни авиация, която носи бойно дежурство по границите на България, между преждевременно изведения от експлоатация МиГ-29 и закъсняващия F-16.

В момента страната ни разчита само на МиГ-29, от които постоянно могат да се използват не повече от 7-8 самолета по едно и също време. Ако не намери сега двигатели за остарелите си изтребители, то техният ресурс може да бъде удължен най-много до края на 2023 г. Първите изтребители F-16 се очакват през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 14.03.23 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още