IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни Полша ще представи договор за ремонт и продажба на двигатели за българските МиГ-29

Решението може да осигури летателната способност на българските МиГ-29 до края на 2023 г., каза военният министър Димитър Стоянов

16:58 | 28.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Полша ще предложи до дни оферта и проект на договор за доставката на два употребявани двигателя за изтребител МиГ-29, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на първия парламентарен контрол в новото 48-мо Народно събрание, цитиран от БТА.

Полското министерство на отбраната е взело решение да свали от експлоатация един изтребител МиГ-29 и да продаде двата му двигателя на България. Всеки един от двигателите има остатъчен летателен ресурс от над 200 часа, допълни министърът в отговор на  въпроса на Атанас Зафиров от „БСП за България“. 

Закупуването на два двигателя от Полша и ремонтът на шест други не гарантират дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а целят осигуряване на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г., обясни служебният министър на отбраната. 

В началото на август Министерството на отбраната е изпратило запитване за закупуване или ремонт на шест броя двигатели изделие 88 за МиГ-29 до Полша, обясни Стоянов. "В резултат от проведените срещи Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя", допълни той. 

"Работи се активно по доставката на двата двигателя. В Министерството на отбраната е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица", съобщи Димитър Стоянов.

"По отношение на ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на тази година - те са собственост на Полша, министерството е подготвило и изпратило проект на междуправителствен договор", обясни Стоянов. Той отбеляза, че сключването на такова споразумение най-вероятно ще отнеме малко повече време, отчитайки необходимостта от неговото подписване и последваща ратификация от Народното събрание.

Димитър Стоянов каза, че са проведени разговори и с министъра на отбраната на Словакия относно възможността за предоставяне на двигатели, но отговорът от страна са Словакия е бил, че самолетите МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
На снимката Ф16-ки ... :))) ... а те така ... приключваме една ера и влизаме в друга ... Друзя антиваксъре-газовици , поточната линия в Грийнвил , Южна Каролина , си бачка - правят Ф16-ки , даже частите на нашите пристигат вече ... Там не знаят , че вие тука форумните спецове сте убедени , че такъв завод нема и самальотите били чертежи ... https://***.youtube.com/watch?v=fPgpi_jrWp0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още