IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София прави опит да забрани електрическите тротинетки в паркове и по тротоари

Планирани са глоби за нарушения - 50 лв. за физически лица и до 1000 лева за юридически

16:26 | 31.05.23 г. 10
Снимка: БГНЕС/Филип Станчев
Снимка: БГНЕС/Филип Станчев

Нови правила, които ограничават движението на електрически тротинетки на територията на Столична община, бяха обявени на пресконференция днес от председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, съобщи БТА.

Целта на промените е да се осигури безопасна градска среда, а предложените мерки са в три основни направления.

Първото е свързано със забрана за движение на тротинетките на територията на паркове, пешеходни зони и тротоари. Ще бъде позволено единствено при преминаване през парк или някоя от забранените за каране зони двуколесното превозно средство да се бута с ограничение до 5 км/ч. Ние задължаваме доставчиците да ограничат тези зони за тротинетките под наем, обясни Георгиев.

Втората група мерки е свързана със забрана за паркиране в паркове, градини, пешеходни пространства и зелени площи, входове на метростанции, спирки на градския транспорт, входове на сгради, както и на рампи за хора с увреждания. 

Изключение ще бъдат места, определени от Столична община, в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства. Ако оставите тротинетката на място, което не може да се паркира, ще продължи таксуването ви, обясни председателят на СОС. И допълни, че към момента в общината има 200 определени места за паркиране.

2000
са тротинетките под наем на територията на Столична община

Третата група предложения е свързана с предвидените санкции. За всяко нарушение на забрана физическите лица ще бъдат глобени с 50 лева, обясни Георгиев. Той допълни, че имуществена санкция за юридическите лица също ще има, тя ще бъде от 500 до 1000 лева. Предвидени са и санкции за неограничаване на скоростта на тротинетките. Глоба от 300 лева ще бъде налагана, ако не бъде премахната неправилно паркираната тротинетка, а при повторно нарушение санкцията ще бъде в размер от 500 лева.

Георгиев посочи още, че официална статистика няма, но след разговори с трите оператора на пазара е установено, че броят на тротинетките под наем, които се намират на територията на СО, е 2000.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Той представи и данни от КАТ, които показват, че в рамките на година и половина има малко над 1600 нарушения, свързани с електрическите тротинетки, които са санкционирани от МВР.

Георгиев изрази надежда новите правила да бъдат гласувани в средата на юли на заседание на СОС. Той допълни, че са помолили доставчиците да обследват районите.

Реакцията на бизнеса: Ограничаването на тротинетките ще върне много хора обратно на колите

Същевременно от Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) разпространиха позиция до медиите, в която изразяват мнението си, че ограничаването на тротинетките крие рискове да върне много хора обратно на колите.

От асоциацията посочват, че над 80% от водачите на тротинетки са слезли от коли, и припомнят, че сериозните инциденти с електрически тротинетки са единици, докато колите причиняват смъртта на стотици хора годишно и трайно увреждат десетки хиляди.

От БАЕМ призовават всякакви ограничения да се правят внимателно и да са придружени с предоставянето на алтернативи и с развитие на велоинфраструктурата в София.

„Тротинетките и колелата са пряко решение на повечето проблеми на големите градове - задръствания, мръсен въздух, липса на паркоместа. И едновременно с това те са много по-безопасни от автомобилите. Това ги прави естествен съюзник на всяка градска управа. Ние приветстваме стремежа на Столичния Общински съвет да работи за повишаване безопасността на гражданите, но притеснението ни е, че ограничаването на карането през парковете и други пешеходни зони, без предоставяне на алтернативи, ще принуди много водачи на тротинетки да се върнат към колите, което ще бъде много по-голям риск за повишаване на инцидентите и за по-сериозни катастрофи“, посочва Владислав Стоицов, председател на Управителния съвет на БАЕМ.

Асоциацията подкрепя другите две промени на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, предложени днес – за ограничаване на скоростта на електрическите тротинетки до 25 км/час, както и за забрана на паркирането на тротинетки в пешеходните зони, освен на местата, определени за това.

„Съзнаваме, че единици недобросъвестни водачи на тротинетки нарушават правилата и карат с превишена скорост, както и преминават опасно през пешеходни зони. Важно е те да бъдат санкционирани, но не бива тяхното поведение да компрометира цял един нов вид екологичен транспорт и хиляди съвестни водачи, управляващи своите тротинетки безопасно в София и допринасящи за по-малко задръствания и по-чист въздух“, убеден е Стоицов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 10 месеца
Масово не спазват никакви правила и ги захвърлят, където им падне. Трябва не само ограничения, но и контрол. В момента даже и с тези предложения, не е ясно кой и по какъв начин ще контролира. И ще стане малко като зоополицията и животните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 10 месеца
Както обикновенно докато никой не ползва едно нещо обясняваме как всеки трябвало да го ползва щото иначе мръсен въздух, задръствания. Като започне всеки да го ползва го забраняваме защото не било хубаво всеки да го ползва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Damian12
преди 10 месеца
Просто взимат от бизнеса на такситата, а много добре знаем че държавата е готова на всичко да пази интересите на техните собственици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
До: zelka007 "Метла да е, руса да е..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 14
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... аве , голем интерес към мъже облечени в женски дрехи ... :))) ... немаш празен ден нефелен ... всички знаем вече , не е нужно постоянно да го натякваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Попитахме сто човека ... абе къде е Емили (то).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Насилието срещу жените: Евродепутатите настояват ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция https://***.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20230210IPR74805/evrodeputatite-nastoiavat-es-da-ratifitsira-istanbulskata-konventsiia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
До: Импeраторът какво не съм разбрал, смръдньо дегенерирал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 15
Импeраторът
преди 10 месеца
До: cyclop пак си чел без да разбираш, *** копейник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
Не ги ползвам и не ги харесвам много - основно заради клиентите им - но недоумявам защо всичко в България има два режима на функциониране - пълно игнориране или преувеличено и абсурдно свръхрегулиране. Какъв проблем има да карат в парковете. Да се ограничат до разумна скорост за парковете и толкова. "5 км/ч" е по-бавно от пешеходна скорост и е налудничаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още