IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bahn и синдикатите започнаха „гигантски преговори“ 

Работниците настояват за фиксирано увеличение на заплатите от най-малко 650 евро на месец

09:31 | 13.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Daniel Karmann/dpa
Снимка: Daniel Karmann/dpa

Германският железопътен синдикат EVG заплашва с нови стачни действия на фона на продължаващите колективни трудови спорове с държавния железопътен оператор Deutsche Bahn. В понеделник представители на двете страни стартираха в Берлин петдневни преговори по темата - най-дългите подобни трудови разисквания, предаде DPA, цитирана от БТА.

„Ако тази седмица няма ясни стъпки към разрешаване на спора, тогава трябва да очакваме и нови стачки", каза преговарящият от страна на синдиката Кристиан Лорох малко преди началото на подновените преговори.

„Под каква форма ще бъдат проведени стачките ще бъде решено от съответните органи", заявиха още от профсъюза, който настоява за увеличения на възнагражденията.

Deutsche Bahn все още вижда „големи несъответствия" по редица разисквани теми, казва Мартин Зайлер, директор "Човешки ресурси" в компанията.

Целта през следващите няколко дни е да се „разработят жизнеспособни решения", допълни той, като посочи, че "ако положим усилия, трябва да успеем и за пет дни".

От февруари насам EVG проведе няколко национални железопътни стачки в Германия.

Синдиката преговаря с Deutsche Bahn и 50 други компании от сектора относно заплатите на общо около 230 000 служители. Фокусът обаче пада върху преговорите с Deutsche Bahn, където работят около 180 000 от тях.

Работниците настояват за фиксирано увеличение от най-малко 650 евро на месец, или 12 на сто за по-високо платените служители, с гаранция за предоговаряне на условията след една година. Синдикатът напълно отхвърли еднократните плащания, предлагани от Deutsche Bahn. 

По време на преговорите през май жп операторът предложи увеличение на заплатите с 12 на сто за най-ниско платените служители, с 10 на сто за тези, взимащи средни заплати и с 8 на сто за по-високоплатените служители. Предвиждаше се увеличенията да бъдат въведени поетапно и в срок от 24 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Доналд Тръмп няма да е щастлив от това прозрение: няма причина за разследване срещу американския демократ Джо Байдън и неговия син Хънтър https://***.investor.bg/a/335-tsentralna-i-iztochna-evropa/290258-hitrite-vrazki-na-gazovata-kompaniya-burisma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още