IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата стачка в Германия: Почти нищо не се движи по релсите

Това е втората стачка в рамките на настоящия спор за колективно трудово договаряне между EVG и железопътните компании

14:49 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Железопътният транспорт в Германия до голяма степен е спрян от тази сутрин в резултат на предупредителна стачка на профсъюза на железничарите и транспортните работници EVG. Работниците от около 50 железопътни компании са в стачна готовност от 3.00 ч. сутринта, както потвърди говорител на EVG в ранните часове на деня. 

„Смените, които в момента работят, вече навлизат във фазата на стачка", заяви говорителят. Успоредно с това профсъюзът в сферата на услугите Verdi продължава да стачкува на летищата в Хамбург, Кьолн/Бон и Дюселдорф - а от днес, петък, допълнително и на летищата в Щутгарт и Карлсруе/Баден-Баден.

Стачката в железниците вероятно ще засегне на първо време най-вече пътуващите. Първоначално не е ясно до каква степен ще бъдат засегнати вечерните и уикенд услугите по-късно през деня. Deutsche Bahn няма да пусне движението на дълги разстояния до 17:00 ч., но компанията предварително предупреди за възможни смущения до вечерните часове. Възобновяването на регионалните услуги би трябвало да стане по-бързо след планирания край на предупредителната стачка по-рано през деня. 

Днешната предупредителна стачка е втората в рамките на настоящия спор за колективно трудово договаряне между EVG и железопътните компании. По време на спирането на работа на 27 март EVG и Verdi предприеха съвместни действия и парализираха не само местния, регионалния и междуградския обществен транспорт, но и няколко летища в Германия. В продължение на часове нищо не работеше по железниците - но по пътищата нямаше хаос. Много хора очевидно са разчитали да работят от дома си или са предприели други мерки, за да се справят със затруднения трафик. 

Германските жп служители стачкуваха отново. Снимка: DPA Германските жп служители стачкуваха отново. Снимка: DPA

Преговорите за нови колективни трудови договори се водят от края на февруари. EVG преговаря за 230 хил. работници, от които 180 хил. работят за Deutsche Bahn. Преговорите с държавната компания обаче не тръгнаха добре от самото начало: първата среща приключи само след два часа, а на втората среща, според съобщенията, са били разменени само съответните позиции. 

Профсъюзът иска да постигне увеличение на заплатите с поне 650 евро за служителите на трудов договор или с 12% за хората с по-високи доходи, при продължителност на колективния трудов договор от поне дванадесет месеца. Наскоро железниците показаха, че са отворени да приемат последното решение на арбитъра по спора за заплатите в обществения сектор като насока за специфично за железниците решение. То първоначално предвижда освободена от данъци и такси компенсация за инфлацията на обща стойност 3 хил. евро, изплащана на няколко етапа. След това, от март 2024 г., ще има основна допълнителна месечна сума от 200 евро, последвана от увеличение на заплатите с 5,5%. Синдикатите искат да преговарят за предложението с федералното правителство и общините през следващия уикенд. Първото предложение на жп оператора бе за 5 процента увеличение на трудовите възнаграждения и еднократни плащания до 2500 евро. 

EVG категорично отказва да приеме решението на арбитъра като допълнителна основа за преговори. „Трябва да засилим натиска върху работодателите, които смятат, че могат да пренебрегват исканията на работниците си и вместо това искат да водят колективно договаряне от позицията на господаря. Това е недопустимо", заявиха двамата председатели на преговорите в EVG Косима Ингеншай и Кристиан Лорох в обосновката си за новата предупредителна стачка, изпратена до медиите. 

HR директорът на DB Мартин Зайлер пък нарече предупредителната стачка прекомерна и безполезна. „В петък, най-натовареният ден от седмицата, това удря особено тежко много пътници. EVG напълно е изгубила чувството си за мярка и се фокусира единствено върху бунтовете", заяви мениджърът. Следващият кръг от преговори между EVG и DB е насрочен за следващия вторник във Фулда. В четвъртък компанията Transdev се опита да спре предупредителната стачка със съдебна заповед. Според говорител обаче трудовият съд във Франкфурт е отхвърлил молбите в четвъртък следобед.

На летищата в Дюселдорф, Кьолн/Бон и Хамбург предупредителните стачки на служителите по сигурността, започнали в четвъртък, ще продължат и през целия петък. Освен това синдикатът Verdi призова за стачка на летище Щутгарт. По този начин организацията иска да засили натиска върху работодателите при преговорите за служителите в областта на авиационната сигурност, при пътническия контрол и в сферата на услугите.

От известно време синдикатът преговаря с Федералната асоциация на дружествата за авиационна сигурност относно добавките за работа през нощта, в събота, неделя и на официални празници, както и относно разпоредбите за заплащане на извънредния труд на служителите в сферата на сигурността и обслужването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още