IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изпревари Гърция като най-голям корабособственик в света по брутен тонаж

Китайските компании са най-големите както на пазара на насипни суровини, така и на пазара на контейнерни превози

17:00 | 14.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай изпревари Гърция като най-голям корабособственик в света за първи път по един важен показател, затвърждавайки значението си за превоза на стоки и суровини по целия свят.

Китайските компании вече притежават повече кораби на база брутен тонаж - мярка за капацитет - от която и да е друга държава, съобщи Bloomberg.

Гърция държеше тази титла от 2013 г. насам, според данни на Clarkson Research Services Ltd., подразделение на най-големия корабен брокер в света.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Китай разчита на суровини, внасяни от цял свят, за да задоволи огромното си търсене на стоки. Едновременно с това азиатската страна е основен износител на готови стоки, които често се превозват по целия свят с контейнеровози.

Китайските корабособственици са най-големите както на пазара на насипни суровини, така и на пазара на контейнерни превози, отчитат от Clarkson.

Въпреки че Китай вече е най-големият собственик по брутен тонаж, той продължава да изостава от Гърция по т. нар. дедуейт тонаж - по-внимателно наблюдаван показател, който измерва товароподемността на плавателните съдове.

Докато брутният тонаж отчита вътрешния обем на кораба, дедуейт тонажът измерва теглото на стоките, които корабите могат да превозват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още