IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортни компании призоваха за премахване на корабите с изкопаеми горива

Индустриални гиганти като Maersk и Mediterranean Shipping поискаха определяне на краен срок за употребата на такива плавателни съдове

10:45 | 02.12.23 г. 17
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите компании в областта на морския транспорт в Европа искат постепенно да премахнат корабите, захранвани само с изкопаеми горива. Предложението беше обявено в петък в съвместно изявление на Mediterranean Shipping Co. (MSC), AP Moller-Maersk A/S, CMA CGM SA и Hapag-Lloyd AG – четири от петте най-големи превозвачи в света, съобщава Bloomberg.

Техният призив е част от по-широкия ангажимент за действия за намаляване на емисиите на парникови газове в индустрията, отправен към участниците в конференцията на ООН за климата, известна като COP 28.

„Искаме да видим края на доставките на кораби, които могат да работят само с изкопаеми горива“, изтъква Сорен Тофт, главен изпълнителен директор на лидера в индустрията MSC, който е базиран в Женева. „Конкретните доставки на алтернативни горива – и световно признатите цени на парниковите газове – са от съществено значение“, добавя той.

Корабоплаването е основен източник на въглеродни емисии и индустрията е генерирала повече от 1 милиард тона през 2018 г. Въпреки че секторът предприе някои стъпки към декарбонизация, напредъкът остава относително ограничен, като по-голямата част от световния флот все още работи с петрол. Алтернативните морски горива включват чисти форми на метанол и амоняк, както и втечнен природен газ (LNG).

Компаниите също призоваха за „механизъм за ценообразуване“, за да направи екологичното гориво конкурентно по време на прехода, както и за подкрепа на фирмите да се насочат към целите, определени по-рано тази година от Международната морска организация (МАЕ).

Тези необвързващи цели не са достатъчни, за да може светът да избегне покачване на глобалните температури с повече от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, изтъкват от Международния съвет за чист транспорт.

Предприемане на мерки

Големите превозвачи, току-що преминали през двугодишен период на рекордни печалби по време на пандемията, полагат допълнителни усилия, за да подчертаят своята загриженост към околната среда, докато техните клиенти се опитват да ограничат въглеродния си отпечатък.

Базираната в Копенхаген Maersk разполага с кораб, който може да работи със зелен метанол и чака още 24 такива плавателни съда до 2027 г. Компанията иска да постигне въглеродна неутралност до 2040 г.

Междувременно CMA CGM заяви, че е похарчила близо 15 млрд. долара за декарбонизиране на флота си и ще разполага със 120 кораба, които могат да работят с метанол и LNG до 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

7
rate up comment 84 rate down comment 85
OHЯ
преди 5 месеца
Tikva007 си оправдава ника , верно си е тиквен и мозъка му е такъв . А русорбчетата страдат , защото знаят че без нефт изостаналата азиатска гнус съвсем ще го закъса ! Ама плачете дрОгарЕ , нищо добро не ВИ чака :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 63 rate down comment 62
onezero007
преди 5 месеца
зелените и жендърята ще върнат платноходките, пък като няма вятър всички психодесни на греблата и ахой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 40
xapoznai
преди 5 месеца
Тия със сигурност няма да са сред прецаканите, защото возят 50% от товарите... Същевременно скоро идва време да се обложат и тези емисии, което за корабите въпреки всичко пак идва по-евтино да карат на петрол поради липсата на акцизи. Корабите имат голям потенциал за декарбонизиране, защото те са своеобразни складове за енергия. Така слънчевата енергия преобразувана метанол, водород или друга форма има потенциала да измести петрола при корабите чисто икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 37
tetris12
преди 5 месеца
"за да подчертаят своята загриженост към околната среда" това е нов виц.LNG доколкото си спомням също идва от земните недра. Maersk дирижират музиката с метанола, метанола има доста ниска енергийна плътнопст, амоняка е силно отровен.Както казва Бъфет, който приказва за край на изкопаемите горива в близките 30-40 (или повече) години не живее на тази планета, предстои да разберем дали е бил прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 65
Tikva007
преди 5 месеца
Всичко опира до това, чий бизнес ще бъде прецакан и чий ще се намести на освободените територии. Вижда си в политиката по това, чии политически лемури ще седнат на машината за декрети и директиви. Едно време развиващите се нови технологии са измествали старите със своята ефективност, носейки икономически просперитет. Сега група фанатици създават и налагат нова религия, която налагат насилствено в политиката и икономиката и унищожават реалната икономика, замествайки я с обещания и цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 65
Tikva007
преди 5 месеца
Ако на някого НАИСТИНА му пукаше за тези 1.5 градуса, щеше да забрани автомобилните и битови климатици, особено през лятото. Всеки, който през юли е заставал пред радиатора на автомобил с работещ климатик, знае как издухва в атмосферата въздух с температура над 100 градуса, за да може една кифла вътре на хлад да си вози голия пъп. Щяха да забранят в градовете автомобили над 1.4 сс и забрана за гражданска употреба на джипове и SUV. Да не говорим за централните сградни климатични системи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 65
Tikva007
преди 5 месеца
*Транспортни компании призоваха за премахване на корабите с изкопаеми горива* - Ето това е политически талибанизъм в икономиката и бизнеса. Не налагане на идеята по технологичен и пазарен път, чрез конкуренция на ефективност, а административна забрана. Вероятно, рекордните печалби от пандемията вече мирни не седят и ръчкат за създаването на някой нов монопол - я верига заводчета за метанол, я нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още