IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на пандемията все още тежи върху морския транспорт

Неизползваният капацитет от кораби предвещава трудни времена за превозвачите, като прогнозите показват 15 млрд. долара загуби за водещите играчи през 2024 г.

17:00 | 30.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Операторите на контейнеровози се надпреварваха да поръчват нови кораби по време на пандемията от коронавирус, тъй като се очакваше процъфтяващото търсене на потребителски стоки да стимулира световната търговия за години напред.

В крайна сметка ръстът в търсенето се оказа временен и сега ръководителите от индустрията за морски транспорт се подготвят за години на болка заради ниските такси и големия капацитет от кораби, за които няма достатъчно товари, пише Wall Street Journal.

Корабостроителите трябва да обработят поръчки, възлизащи на около 26% от световния капацитет на пренос с контейнеровози. Пикът на тези доставки се очаква през следващите две години.

Свръхкапацитетът оставя десетки празни или недостатъчно използвани кораби с навло, което едва покрива разходите за плаване. Собствениците на кораби са изправени пред трудни преговори с клиентите, търсещи превози, през следващите месеци, тъй като последните желаят дългосрочни договори на цени, по-ниски от половината от тези, отчетени миналата година, споделят източници, участващи в преговорите.

„Това, което ни предстои, ще бъде спад, защото сме изправени пред сериозен свръхкапацитет“, посочва Винсент Клерк, главен изпълнителен директор на датската AP Moller-Maersk. „Очаквам още две до три години слабост на пазара, така че предприемаме всеобхватни мерки, за да подкрепим баланса си“, добавя той.

Maersk, която управлява повече от 700 кораба и се смята за лидер в световната търговия, заяви по-рано този месец, че съкращава повече от 10 хил. работни места в цялата компания. Нетната ѝ печалба за третото тримесечие спадна до 521 млн. долара от 8,88 млрд. долара през същия период на миналата година, докато приходите ѝ се свиват с 47% до 12,13 млрд. долара.

Времето след пандемията е период на продължителна слабост, като дневните тарифи за превоз сега се движат около нивата от 2019 г., което е спад от 95% спрямо пандемичния връх през 2021 г. Това е обрат от периода, когато превозвачите раздаваха щедри бонуси, понякога повече от едногодишно трудово възнаграждение, за да подкрепят служителите на фона на огромните печалби.

По-слабият пазар намали значително разходите за превоз на големите търговци на дребно. Някои от тях активно преговарят за по-ниски цени, договорени в рамките на дългосрочни договори за превоз на товари, подписани миналата или по-рано тази година.

Средните тримесечни договори за 2024 г. се уреждат на около 2000 долара на кутия, което е спад от обичайните за тази година 6000 долара, изтъкват източници.

Контейнеровозите генерират повече от 60% от приходите си от по-дълготрайни споразумения за превоз на товари, а не от спот курсове, чиято цена може да варира значително от седмица за седмица.

Очаква се водещите превозвачи да отчетат обща загуба през следващата година от 15 млрд. долара на фона на продължителната слабост при таксите, прогнозира базираната в Лондон брокерска фирма Drewry. Очакванията са контейнерните линии да генерират около 43 млрд. долара през 2023 г., което е спад от 80% спрямо миналата година.

Финансовата криза от 2008-9 г. постави началото на вълна от консолидация сред 20-те най-големи превозвачи в света. До края на 2019 г. около половината компании в този списък са били погълнати от по-големи конкуренти или са фалирали.

Собствениците на компании за морски превоз и анализаторите не очакват допълнителна консолидация през следващите години. Превозвачите генерираха огромни печалби по време на пандемията, а някои все още разполагат с големи финансови запаси. В резултат на това собствениците вероятно ще трябва да прибегнат до намаляване на цените, за да привлекат клиенти или да отменят някои курсове.

Базираната в Женева Mediterranean Shipping Co. закупи повече от 200 кораба по време на пандемията, за да стане най-големият превозвач в света, изпреварвайки Maersk.

Компанията, която сега премества около 20% от всички контейнеровози, управлява флот от около 800 кораба. Тя планира да премахне някои от тези кораби от експлоатация, като ги бракува, но не посочва точен брой.

Според говорител на Mediterranean Shipping новите доставки ще помогнат на фирмата да контролира един от най-младите и най-екологичните флоти през следващите години.

„Приблизително една четвърт от всички сделки за продажба и покупка от 2020 г. до 2023 г. се отнасят до Mediterranean Shipping. Купиха твърде много кораби, а някои са доста стари, така че няма смисъл да се пазят“, коментира Питър Санд , главен анализатор в базираната в Норвегия платформа за кораби Xeneta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още