IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Икономическите сътресения ще забавят растежа на морския транспорт

Според нов доклад на UNCTAD ръстът на световното корабоплаване ще се забави до 1,4% тази година

10:00 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световното корабоплаване ще загуби тяга следващата година, тъй като икономическите сътресения, конфликтът в Украйна и влиянието на пандемията отслабват перспективите пред търговията, заяви Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) във вторник.

Най-големите инвестиционни банки в света очакват световния икономически растеж допълнително да се забави през 2023 г. след година, разтърсена от инвазията на Русия в Украйна и ускоряващата се инфлация, съобщава Ройтерс.

Очаква се забавянето да засегне корабоплаването, което пренася над 80% от световната търговия, макар че тарифите за превоз може да останат високи.

В своя Преглед на морския транспорт за 2022 г. UNCTAD прогнозира, че ръстът на световното корабоплаване ще се забави до 1,4% тази година и ще остане на това ниво през 2023 г.

За сравнение, оценяваният ръст за 2021 г. е 3,2%, а общият обем на доставките – 11 млрд. тона, спрямо спад от 3,8% през 2020 г.

За целия период 2023-2027 г. се очаква ръстът да е средно 2,1% годишно, което е под темпа от средната стойност за последните три десетилетия от 3,3%, казват от организацията, добавяйки, че „низходящите рискове натежават сериозно на тази прогноза“.

„Възстановяването на морския транспорт и логистика в момента е в риск от войната в Украйна, продължителната хватка на пандемията, оставащите ограничения във веригата на доставки и охлаждащата се икономика и политика за нулев Covid в Китай, както и от натиска от инфлацията и кризата с разходите на живот“, пише в доклада.

Ръстът в потребителското търсене през 2021 г. тласна пазарите за контейнерни превози до рекордни нива със задръствания по пристанищата в цял свят, което отчасти се дължеше на блокадите.

Според Конференцията на ООН за търговия и развитие „задръстванията в логистиката ще се преодолеят с пребалансирането на силите на търсене и предлагане“, но добавя, че рисковете от индустриални действия в пристанищата и транспорта вътре в страните са се увеличили.

UNCTAD призовава за инвестиции в морските вериги на доставки, за да се позволи на пристанищата, корабните флоти и вътрешните сухоземни връзки да бъдат по-добре подготвени за бъдещи световни кризи, климатични промени и прехода към нисковъглеродна енергия.

“Трябва да сме по-добре подготвени, за да се справим с шоковете пред световните вериги за стойност“, каза генералният секретар на UNCTAD Ребека Грийнспан пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още