IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bahn търси купувач на логистичния си бизнес

Звеното DB Schenker може да бъде оценено на 20 млрд. евро

12:48 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският национален железопътен оператор Deutsche Bahn стартира процес на продажба на своето логистично звено DB Schenker, което може да бъде оценено на 20 млрд. евро, на инвеститор или конкурентна логистична компания, съобщава Bloomberg.

„DB Schenker допринесе много положително за икономическия растеж на DB Group през годините“, заяви подкрепяният от държавата германски железопътен оператор. „Дъщерното дружество на DB обаче ще се нуждае от повече капитал и гъвкавост за собствения си растеж“, добавя групата.

Deutsche Bahn обяви преди година, че ще проучи възможността за продажба на DB Schenker, като стартира отделянето на транспортния си бизнес Arriva през октомври. Продажбите на активи биха помогнали на германската фирма да намали дълга си и да генерира средства за модернизиране на вътрешните си железопътни операции.

Deutsche Bahn работи по продажбата с банки, включително Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и Deutsche Bank AG, информира през март Bloomberg.

Schenker вероятно ще привлече оферти от конкурентни логистични компании. Датският транспортен гигант DSV A/S заяви, че е готов за покупка и сигнализира по-рано, че се интересува от закупуването на бизнеса на Schenker, ако германската държава реши да го продаде. Списъкът с потенциални кандидати в индустрията би могъл да включва германската DHL Group, швейцарската Kuehne + Nagel International и MSC Mediterranean Shipping Co SA. както и AP Moeller Maersk AS и базираната в Абу Даби ADQ.

Carlyle Group Inc. и CVC Capital Partners са преговаряли за изготвяне на съвместна оферта, както и фирми с фокус върху придобиванията (buyout firms), включително Advent International, Bain Capital. Предполага се, че и Blackstone Inc. също може да проявят интерес.

DB Schenker транспортира стоки по суша, въздух и вода и дава работа на 74 500 души в около 2100 локации в световен мащаб. Компанията отчита рекордна оперативна печалба за първото полугодие на 2021 г. от близо 630 млн. евро заради голямото търсене на логистични услуги. Това е на фона на загубата на компанията майка Deutsche Bahn заради ефектите от пандемията в размер на 975 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още