IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed Martin започна да сглобява изтребителите за България

Първият тестов полет на изтребител F-16 ще бъде в началото на 2023 г.

15:30 | 01.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lockheed Martin
Снимка: Lockheed Martin

Започна сглобяването на първия изтребител F-16, поръчан от България, съобщават от компанията производител Lockheed Martin в изявление до медиите. 

„България ще получи доказано най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО", заявяват от компанията. 

Едва през миналата седмица парламентът одобри придобиването на още осем нови изтребителя F-16 C/D Block 70 и оборудване за тях. Решението беше взето със 151 гласа "за", 42 - "против" и осем "въздържал се". 

Очаква се новата сделка да е за около 1,3 млрд. долара, но пакетът е много по-голям и включва изискваното въоръжение и за двата транша машини.

България все още разчита само на старите съветски изтребители MиГ 29, за да охранява въздушното си пространство. Очаква се те да бъдат приземени скоро, тъй като поддръжката им стана невъзможна след войната на Русия в Украйна. Затова Министерството на отбраната иска да придобие на лизинг заместващи изтребители, докато пристигнат закупените от САЩ F-16. Засега обаче няма яснота дали това ще стане. 

Заради войната в Украйна и трудната ситуация в българските Военновъздушни сили от месеци партньорите в НАТО помагат за охраната на въздушното ни пространство.

Всички български изтребители ще бъдат произведени в завода в Грийнвил, Южна Каролина, допълват от американския производител. В завода едновременно се сглобяват изтребители за Бахрейн, Словакия и България, като първият тестов полет на изтребител F-16 ще бъде в началото на 2023 г., се казва още в съобщението на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Мдааа ... добра новина ... чебурaшките под строй на амбразурата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още