IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът даде зелена светлина за купуването на още осем самолета F-16

Предвиденият инвестиционен разход е 2,2 млрд. лв., разсрочен за период от 10 години.

15:49 | 25.11.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Със 151 гласа "за", 42 гласа "против" и 8 гласа "въздържали се" депутатите одобриха на второ четене ратификацията на договора за придобиване на още 8 нови самолета F-16 Block 70, предаде БНР. Против по време на дебата се обявиха от БСП и "Възраждане".

Предвиденият инвестиционен разход е 2,2 млрд. лв., разсрочен за период от 10 години.

Междувременно дневният ред на заседанието беше променен заради промените в Изборния кодекс, които ще бъдат гледани веднага след окончателното разглеждане на ратификацията.

ГЕРБ настояха да се продължи с поправките в ИК веднага след ратификацията на договора за самолетите, против се обявиха "Продължаваме промяната" и "Възраждане", но мнозинството реши, че промените в изборното законодателство ще се гледат до 15 часа.

Заради това отпадна и днешният парламентарен контрол, в който трябваше да участва служебният премиер Гълъб Донев.

Депутатите решиха още да заседават извънредно във вторник от 10 часа, когато ще гледат удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на НЗОК и удължаване на Закона за държавния бюджет. Тогава ще се проведе и отмененият парламентарен контрол.

По повод договора за новите самолети социалистът Румен Гечев коментира: "От юридическа гледна точка, от икономическа гледна точка, от гледна точка на националното достойнство, гласуването за такъв договор е предаване на българските национални интереси и закачване на българския бюджет безкрайно към доставчика Lockheed Martin, който годишно върти 65 млрд. долара. Защо върти 65 млрд. долара? Ами защото има продажници по целия свят, които гласуват", коментира Гечев.

Христо Гаджев от ГЕРБ отговори на критиките на БСП и подчерта, че пари за охрана трябва да се дават: "Професор Гечев, наистина имате качества за писател фантаст. Надявам се да развиете тези свои способности и в бъдеще. Говорейки всичките тези неща за договора и за клаузите, които има вътре, само държа да ви напомня едно нещо. Този договор, който в момента е на нашето внимание, е преговарян по време на вашето правителство. През цялото време къде бяхте? Защо не ги променихме всичките тези неща, които говорите? Защото, може би, просто не са истина."

По думите на военния министър Димитър Стоянов България се нуждае от още машини. След гласуването той заяви, че след вземането на политическото решение за закупуване на самолетите през 2019 г. експертните мнения вече нямали значение и подчерта, че без втория договор няма да има въоръжение за машините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Ние по 100 , румънците по 100 , турците по 500 ... В Черно море ще се справим с толкова ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk не, домакинството на зимната олимпиада щеше да ги реши.... но уви не стана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007, 120 ракети/бомби ни решават сички проблеми, а? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Екстра ... Айде догодина и трета пардида от 8 броя Ф16 , за да имаме една ескадрила ... и 120 ракети и 120 бомбички , да пляскаме мечката по вратлето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още