IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет одобри договора за втората партида изтребители F-16

Договорът подлежи на последваща ратификация от Народното събрание

18:45 | 26.10.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство "Донев" одобри договора за втората партида нови осем бойни самолета F-16 Block 70.

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение за одобряване на проекта на международен договор „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-l6C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили“.

Също така кабинетът одобри и проект на международен договор „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.

Правителството упълномощава министъра на отбраната да подпише договорите след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ (втори етап), посочват от пресслужбата на кабинета. 

Договорите подлежат на последваща ратификация от Народното събрание.

Преди седмица служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изрази надежда, че двата проекта ще бъдат разгледани от депутатите в най-кратки срокове. Той поясни, че планът за инвестиционен разход за придобиване на втората партида от осем самолета F-16 предвижда разсрочено плащане в рамките на десет години. За тази година предвиденото плащане е в размер на 30 млн. лв., а за следващата година - 42 млн. лв.

Припомняме, че през юли правителството на Кирил Петков в оставка не одобри на последното си заседание проекта за закупуването на още 8 изтребителя F-16.

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков тогава обясни, че Военновъздушните сили (ВВС) са анализирали получената от САЩ оферта и са „идентифицирали 32 линии, по които има въпроси“.

Така придвижването на проекта премина в ръцете на служебния кабинет на Гълъб Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Не останаха празни стени във военно историческият музей. То чертеж до чертеж, антика до антика. За някакви си 2-3 милиарда лева. Само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Ще одобрят , що да не одобрят ?! Модерни изтребители , държат кьопавата мечка далече от к.Камчия ... И още 8 ще поръчаме , за една малка ескадрила да имаме , че с 16 за никъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още