IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански самолети идват за съвместна мисия по охрана на въздушното ни пространство

Създава се набирателна сметка по проекта за самолетите F-16, обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов

13:23 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Самолети Eurofighter от Военновъздушните сили на Испания ще пристигнат у нас за съвместна мисия с българските Военновъздушни сили по охраната на въздушното ни пространство, обяви на брифинг в Министерският съвет служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

„Очакваме от 1 ноември да пристигнат нашите колеги от Испания с до осем самолета Eurofighter, които ще останат до 23 декември“, посочи Стоянов, цитиран от БТА. Той поясни, че това е съвместно носене на дежурство по охрана на въздушното ни пространство, не е само носене от испанските Военновъздушни сили. Практикували сме го и друг път. Правено е с Испания, правено е и с Италия“, припомни министърът.

Министерският съвет е взел още две важни решения, свързани с отбранителните способности на страната ни, обяви министърът на отбраната. Едното решение е за създаване на набирателна сметка по проекта за самолетите F-16. „Тази сметка е от изключителна важност за Министерство на отбраната, тъй като знаете, че в края на годината остават едни финансови средства, които се връщат в централния бюджет. С тази набирателна сметка финансовите средства ще останат в Министерство на отбраната и те ще бъдат различни и отделени от средствата, които се отпускат всяка година“, коментира той. 

Служебното правителство осигури 10 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната от държавния бюджет на България за 2022 г. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, включително и съпътстващи разходи по придобиването му. 

Военният министър обяви, че второто решение, взето от служебния кабинет днес, е свързано със създаването на сметка във Федералната резервна банка в Ню Йорк. Той припомни, че такива две решения на Министерския съвет има от 2021 г. и 2022 г., но поради прекратяването на дейността на 46-ото и 47-ото Народни събрания тези решения са останали без последствия.

„В резултат на това България е загубила над 10 млн. щатски долара. Това са страшно много средства за Министерството на отбраната и дават глътка въздух по отношение на модернизацията“, каза още Димитър Стоянов. 

Той припомни, че разкриването на сметката става по силата на международен договор, който трябва да бъде ратифициран от парламента. 

„По-този начин ще осигурим доходност от финансовите средства, които бяха внесени авансово по договора за F-16 през 2019 г. в размер на 1,2 млрд. щатски долара“, уточни Стоянов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още