IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отправено е искане за военни самолети от Швеция, Израел, Франция и САЩ*

България има нужда от междинно решение с изтребителите до доставянето на F-16, търсим самолети втора ръка, каза президентът

13:00 | 07.10.22 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stuart Clarke/Bloomberg News.
Снимка: Stuart Clarke/Bloomberg News.

България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурство по охраняване на въздушното си пространство. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на медиите дали служебното правителство е поискало от Швеция да купи 10 самолета Gripen.

Той говори пред журналисти в кулоарите на международна среща в Прага снощи. 

Радев припомни, че още през март, по време на срещата на върха на НАТО, е заявил, че България се нуждае от това и още тогава този проект е започнал.

„Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе до пристигането на американските самолети F-16, добави президентът. Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета F-16 се изпълнява“, увери президентът. 

„Изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, от Франция, от Швеция, от Нидерландия, от Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена“, посочи Радев, цитиран от БТА. Радев добави, че се търсят самолети втора ръка не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави. 

Темата коментира днес и в военният министър Димитър Стоянов, който обясни, че служебния кабинет не закупува самолети за ВВС, а събира оферти. По думите му целта е тези оферти да бъдат представени в Народното събрание и да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация в България.

„Поканили сме четири страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба от Швеция, Франция, САЩ и Израел. Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни не са откликнали още на нашите писма и очакваме информация", обясни Димитър Стоянов.

„Към момента няма получена оферта от Швеция за закупуване на самолети от страна на България. Това не означава закупуване на самолети. След като се получат офертите, те трябва да бъдат анализирани, да бъдат представени в Народното събрание с прединвестиционен разход, да бъде одобрен проектът за този разход и след това да се направи договор, който също да мине през парламента", каза министърът на отбраната.

„Нашето желание е да купим втора ръка, но от компаниите зависи какво ще предложат“, добави министърът.
За това, че служебният кабинет започва преговори с Франция и Швеция за доставка на военни самолети, стана ясно в средата на септември. „За периода от 2023 до 2025-2026, когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, България се нуждае от самолети за ВВС“, каза преди две седмици военният министър Димитър Стоянов.

Така служебното правителство се връща към решението на служебното правителство през 2017 г. (отново назначено от президента Румен Радев) - да се търси закупуване на шведските изтребители Gripen. През 2017 г. такова решение даже бе взето, но след това отменено от третия кабинет на Бойко Борисов. След това България плати за американски изтребители, които още не са произведени.

От "Продължаваме промяната" се обявиха против действията на служебния кабинет за закупуването на нови изтребители.

Според Кирил Петков и Асен Василев решението за купуването на още изтребители на ВВС трябва да бъде взето от новия парламент. Позицията бе изразена на днешната пресконференция на партията.

От формацията са принципно и против поръчките на нови F-16, преди в България да е пристигнала първата пратка.

"Никакви самолети не трябва да се купуват, преди да дойдат първите поръчани. Да плащаме напред за нещо, преди да сме получили още първата поръчка, е безотговорно поведение както към българските избиратели, така и към ВВС", заяви Асен Василев.

От БСП са против разходи за самолети Gripen. „Категорично сме против разходи за самолети Gripen, обявени вчера от президента Радев“, се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на партията.

„Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася. БСП сме против още разходи за самолети. Страната се намира в тежка социално-икономическа криза, висока инфлация, бедност и нарастващи неравенства“, пише в позицията.

„За нас е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката. В Народното събрание ще гласуваме "против", заявяват от левицата.

Относно заявките за закупуване на самолети Gripen лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че според него втората част на новата ни ескадрила трябва да е съставена от същия тип самолети като първата - F-16.

* Допълнена с позиции на БСП и ГЕРБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: khao bok-luk, ot naj golemi[ bok-luk i smrad... prezidente da ti ebamajkata!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: khao *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: khao*** = *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Президента ни е абсолютен ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Mortagon
преди 1 година
До: beginnerТова е самолет, а не кутия с бонбони. Как ще обучиш летците и механиците на две коренно различни системи? Нали затова се водиха спорове толкова години и в крайна сметка се взе решение. Добро или лошо, времето ще покаже, но това са самолети с които утре (недай Боже) ще водим война. С тази цел държавите се въоръжават. Допуснали сме точно същата грешка преди ВСВ и нашите летци са се учили в движение на германските месершмити. Е, да ама сега технлогиите са други и в пъти по сложни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: andyВсъщност по план, американците е трябвало да изхвърлят F16 от употреба до 2025, но поради проблеми с F35 им се налага да го ползват още 1-2 десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
onlythelonly
преди 1 година
Импульсный детонационный двигательВ перспективе он будет применяться в ракетно-космических системах, орбитальных самолетах и гиперзвуковых летательных аппаратах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
andy
преди 1 година
До: andyВ САЩ може да се открие най-вече по музеите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
До: penmanЩом американците не го купуват за армията си, очевидно колко е добър! Но като за абиригени става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
penman
преди 1 година
До: beginner..."Грипените ще са мноооого по-евтини и за покупка и за експлоатация - два пъти по евтин разход на летателен час. А са и по-медерна разработка. САЩ ни набутаха с тези ф-16 много! Те са взе пак разработка 1970!'Това са пълни лъжи, които може да напише само *** руски копейник. За най-новата модификация, която ние ще получим, нещата са точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още