IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли България да купи нови бойни самолети F-16 от САЩ?

Необходима ни е ескадрила, за да функционира системата, смятат експертите

12:02 | 06.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на САЩ одобри продажбата на нови 8 бойни самолета F-16 Block 70 на България. Президентът Румен Радев заяви, че предстои кабинетът да вземе тежко решение за покупката на втората партида изтребители.

Според експертите България трябва да разполага с такава бройка, за да нямаме пробив в подготовката на нашия летателен състав, трябва да направим ескадрила, за да функционира системата.

МиГ-29 е произведен и конструиран преди 30 години, както и F-16, но вторият вид има много подобрения, обясни авиационният експерт Ангел Борисов в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Те вършат една и съща работа за целта на България - "Еър полисинг" на нашето небе. Не говорим за бойни действия, защото ако решим да се противопоставим при евентуални действия на Русия, ние с 5 или с 8 сме нищо. От другата страна има 2500 от същия тип, които не трябва да се подценяват", подчерта Борисов.

Военният експерт Илия Налбантов заяви пред Bulgaria ON AIR, че сме задължени да купим осемте бойни самолета F-16. 

"Вече сме сключили договор и сме платили първата вноска. Сега трябва да направим една ескадрила, за да функционира системата. Започването на някакви други действия, освен ангажиране с този втори пакет, е задължително. Недалновидната политика, провеждана от авиационни експерти, пропусна възможността да си подготвим системата, така че в момента да нямаме пробив в подготовката на нашия летателен състав", изтъкна той.

И добави, че МиГ-овете ни не могат да летят, защото не са модернизирани и нямат нужните системи.

"При наличието на летателни апарати на НАТО на територията на Румъния, Турция и Черно море, МиГ-овете ни не могат да летят, защото ще бъдат възприемани като противникова страна", каза Налбантов.

Според него е нужно кризисно решение от полиците ни да се придобият от американската страна самолети, с които да продължим тренировката на летците ни и да осъществяваме "Еър полисинг". Иначе след няколко години ще трябва да изграждаме авиацията си отново, убеден е военният експерт.

И двамата гости са категорични, че авиацията има редица важни компоненти и е нужен цялостен пакет от решения, свързани с авиационната поддръжка.

"В момента има конфликт, но НАТО не участва в него. Ако възникне конфликт с руската страна и ако открие огън изтребител на НАТО, отваря се конфликт НАТО - Русия, което е Трета световна война. Третата световна война може да стане точно над нашето Черно море", смята Борисов.

„В никакъв случай не трябва да се отказваме от по-нататъшното придобиване на самолети F-16. Ние не можем да си позволим това. Даже много закъсняхме. Затова сега се чувстваме притиснати”, коментира по Нова телевизия ген. Спас Спасов от фондация "Български ВВС". По думите му на България й трябват поне 72 нови самолета, за да бъдем една достойна сила във въздуха. „Тази крачка, която правим напред с тези модерни самолети, е добра за нас”, подчерта той.

Според него тези самолети са най-добрите за цената, на която САЩ ги предлагат на България.

България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 г. Цената за втората партида все още не е определена, се посочва в позиция до Нова телевизия от американското посолство у нас.

По закон цената не може да надвишава сумата, за която Министерството на отбраната на САЩ уведомява Конгреса. Като обща практика обаче американското министерство на отбраната изисквало разрешение за по-висока стойност, отколкото ще бъде действително необходима, заявяват от посолството. И припомнят, че вчера Конгресът разреши 1,673 милиарда долара за втората партида за България, което ще бъде повече от достатъчно за нуждите на страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Вместо да купува изтребители, България просто да наеме една рота американски войници. Защо ли? Ако някой ни нападне и убие американски войник, веднага ще пратят самолетоносачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още