IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ одобриха продажбата на още 8 броя F-16 за България

Американското предложение е за 1,67 млрд. долара, то може да се предоговаря, а сумата да се плати на части

07:06 | 05.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Държавният департамент на САЩ е одобрил по принцип продажбата на още 8 бойни самолета F-16 Block 70 за България на обща стойност почти 1,7 млрд. долара, обяви Министерството на отбраната на страната. Местната Агенция за сътрудничество в отбраната (Defense Security Cooperation Agency), която е част от Пентагона и през която минават продажбите на въоръжение, е издала сертификата, с който указва на парламента във Вашингтон, че такава сделка е възможна.

По данни на Ройтерс става дума за чисто нови самолети, което значи, че България може да очаква да ги получи някъде след 3-4 години.

В уведомителното писмо до Конгреса подробно се разяснява офертата. 

Сделката включва по четири от варианта F-16 C/D Block 70, както и осем двигателя и три резервни и свързано оборудване, вариращо от вградени GPS навигационни системи до модули. В допълнение към AMRAAM и SDB покупката ще включва и 12 опашни комплекта за съвместни боеприпаси за директна атака, системи за предпазители и други.

„Предложената продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа“, пише в документа.

Според него сделката ще подобри способността на България да посрещне настоящи и бъдещи заплахи, като позволи на българските ВВС да разполагат рутинно с модерни изтребители в Черноморския регион. Придобиването на тези самолети ще осигури на страната ни оперативно съвместима платформа на НАТО и ще даде възможност на българските ВВС да оперират по-често заедно с други регионални оператори на F-16, насърчавайки общата доктрина и операции. 

„България показа ангажимент за модернизиране на въоръжените си сили и няма да има затруднения да приеме тези самолети и услуги в своите въоръжени сили. Предложената продажба на това оборудване и поддръжка няма да промени основния военен баланс в региона“, се казва още в документа.

Главен изпълнител ще бъде Lockheed Martin, Грийнвил, Южна Каролина. Не са известни никакви офсетни споразумения, предложени във връзка с тази потенциална продажба.

Описанието и стойността в долари (първата поръчка бе за 1,2 млрд. долара - бел.ред.) е за най-високата оценка и на базата на първоначалното запитване. Действителната цена ще бъде по-ниска обаче - в зависимост от окончателните изисквания, бюджета и подписаните договори.

Оценката на Пентагона е, че предложената сделка за това оборудване и подкрепата за въвеждането и използването му няма да променят основата на военния баланс в района.

Цитирани от Ройтерс представители на САЩ твърдят, че одобрението няма пряка връзка с руската инвазия в Украйна и украинското искане страни с МиГ-29 (България е сред тях) да ѝ помогнат с такива самолети. Принципно обаче тези съветски изтребители може да бъдат заместени с F-16 от САЩ, допълва Ройтерс. Киев иска от западните си партньори изтребители МиГ-29, които военните му знаят как да пилотират и с каквито разполагат неколцина източноевропейски страни. Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ се противопоставиха, опасявайки се, че Русия може да възприеме това като твърде сериозна пряка намеса на НАТО в конфликта.

На редовния брифинг на Пентагона говорителят Джон Кирби каза, че не бил определил продажбата като "запълване на отворила се празнина", но и не даде подробности.

В началото на февруари премиерът на България Кирил Петков и американското посолство обявиха, че заради прекъсвания във веригите за доставки, причинени от пандемията, ще има забавяне - вероятно с около 2 години - в доставянето на самолетите от първата поръчка, направена от правителството на Бойко Борисов през 2018 г.

Евентуалната нова сделка ще трябва да бъде одобрена от парламента и предвиждана в бюджета. Преди това ще се уточни и как ще се извършат плащанията - на части или изцяло - и дали България ще може да използва преференции като вече познат на САЩ клиент и по американски програми за подпомагане на партньори.

През миналото лято България обяви стартирането на процедурата за още 8 самолета F-16. Тогавашният служебен военен министър Георги Панайотов обяви няколко аргумента в отговор на депутатско питане, сред които и факта, че при официални срещи с представители на посолството на САЩ е получена информация, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети заради нови клиенти. Това е принудило страната ни да бърза, защото е добре всички изтребители F- 16 да са в една конфигурация, за да се осигури безопасност на полетите. Освен това Панайотов обясни заявката ни за подготовка на проектодоговор за втората партида с „непръснат процес по ескалация на цените“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Сега ще вземем пари от бюджета за пътищата, и малко заеми, та да ги предплатим самолетите. Иначе, чуждестранните музеи може да ги изкупят (дизайн от 1974 година)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Бит кой H
преди 2 години
Нормално! Когато си поръчаме пица и тя много ни хареса, на следващия ден си поръчваме още от същата. OK, ама ние още не сме опитали първата пица, а плащаме за нова. Е, това вече не е нормално. Какво всъщност си купуваме от американците?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Какво е най-големия + за нашите Фки на забавянето на доставката от хАмерика - засега ни***КОЙ не може да ги свали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Няма как да бъдем без самолети, няма как да купим от друг, защото не ни дават, но поне в сделката да влезне завод за части на наша територия, поддръжка и ремонт. Да имаме и ние някаква полза в бъдеще. Така се прави по цял свят само ние купуваме хартиени самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Служебните министри на Радевски сътвориха невъобразими идиотизми. Олигофренът Пеканов искаше да закрие въглищните мини и тецовете и да ни остави без ток в момент когато и павеца издъхна. Боко предаде крадената документация на Тошиба на американците и те се посраха. А АЕЦа ни е с изтекла годност и крета на доизживяване, особено хидрогенераторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Първите 8 още не са изсъхнали и сащисаните вече вадят четките за нови 8 картини. Е, ще попълним колекцията си във военно-историческата галерия с шедьоври на Дьо Сащистан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
safety1956
преди 2 години
Може и да бъркам, да не би да сме получили първите осем самолета дето ги платихме авансово, че ни предлагат още осем за които също ще чакаме неизвестно колко години, нима няма други Европейски производители на бойни самолети,които са на въоръжение в Натовските държави или трябва пак да се набутаме и после да чакаме друг да ни охранява въздушното пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още