IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие средствата за F-16 да стоят на сметка в САЩ

Народното събрание ратифицира споразуменията, свързани със средствата за плащането на първата партида изтребители

13:03 | 23.11.22 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентът одобри законопроект за ратификация на две споразумения, свързани със средствата за плащането на първите 8 военни самолета F-16 Block 70. Документите бяха подкрепени със 159 гласа от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". 

Целта на споразуменията е до момента, в който трябва да се платят изтребителите, парите да стоят на сметка, която да носи доходност на страната ни.

Споразуменията се отнасят до изпълнението на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между България и САЩ. Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство. Сумите по договорите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на България за придобиване на оборудване по Програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS), предава БТА.

Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, според предоставената информация, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове с различна срочност.

Министерството на отбраната (МО) ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се прехвърлят обратно към Trust Fund Account (предназначена за Република България). 

Предвид факта, че МО не разполага с необходимата специфична експертиза по темата, в края на 2020 г. е сключен договор между МО и Българската народна банка (БНБ) за консултантска помощ от страна на БНБ с цел осигуряване на специализиран експертен анализ по отношение на макроикономическите показатели на САЩ и доходността на американските ценни книжа за времето на съществуване на сметката. Договорът предвижда изготвянето на начален и на периодични макроикономически анализи на САЩ и преглед на пазарните очаквания за развитието на паричния пазар в щатски долари и пазара на американски държавни ценни книжа, както и състояние и тенденции на тяхната доходност.

В чл. 11, ал. 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. е регламентирано, че преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон – ДВ, бр. 60 от 2019 г.) могат да се депозират и инвестират чрез сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната въз основа на решение на Министерския съвет при условие на последваща ратификация. При необходимост БНБ  действа като агент на държавата въз основа на споразумение между Министерството на отбраната и Българската народна банка.

Двата документа засягат разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми. 

Срещу ратификацията на споразуменията в хода на дискусията се обявиха от БСП и "Възраждане".

„Тази сделка е неизгодна за българската държава, договорът е унизителен, опасен за ВВС на страната ни, за сигурността на България“, заяви Румен Гечев от "БСП за България". По думите му нищо не е готово в момента, парите са там и се въртят от американската държава, това е "един позорен договор". Към днешна дата закъснението е повече от две години, загубите за нас са стотици милиони долари, а ВВС вероятно догодина ще остане без самолети, изтъкна още депутатът. Българската държава ще спечели от тази сделка жалки трохи, това е жалка ПР акция, посочи Гечев.

С откриването на тази сметка връзваме военния бюджет на МО с този на САЩ, няма ги парите, за да покриваме американски дългове, коментира още представителят на левицата. И самолетите ги няма, добави той.

Според Николай Дренчев от "Възраждане" сме закупили де факто едно обещание. „Това е особено трагично на фона на лошото състояние на българските ВВС, каза той. Възлагаме на МО да работи спекулативно с пари, взети от българските данъкоплатци, не виждам мястото и ролята на българската отбрана в тази сделка, това е поредната гавра с военната авиация, с отбраната ни“, заключи депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Освен това Смехурко , всяка държава съсед на най-мирната държава в света , чийто аскер си пада по съдомиялни и перални , е задължително условие да е добре въоръжена и готова за мир с православните северонигерийци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , едва ли Lockheed Martin са опрели до нашате поръчки за да станат компания и да имат поточна лния за Ф16 ... :))) ... М/у другото проверих за Бахрейн, тяхната поръчка е сключена още 2017г на авиоизложението , и включва нови Ф16блок 70 + модернизиране на техни стари изтребители Ф16 до ниво Viper ... И за твое сведение е предплатена . Не ми се търси за другите как е , но съм убеден , че и там в голям % е така ... Толкоз по истиността в твоите съчинения ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахаха, викаш добре че бехми ние, иначе федералния бюджет фалираше ... ойййй какви ви избират само, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Спор няма, помогнахме с каквото можахме на Локхийд-Мартин и Федералния бюджет на САЩ. С парите на просперираща България за 3 години вдигнаха завод-чудо и даже един самолет изкараха от него, ама той ще е за други клиенти. На тях трябва по-бързо да им ги доставят, за да им вземат парите. Ние ще почакаме още 3-4 години, защото май не ни трябват чак толкоз спешно, че и по принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: А на теб ще ти изплатят дивидент от приходите от операции, извършвани 7 години от американски финансови брокери с нашите $1.3 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре-газовици , ето и кадър на първият новопостроен Ф16блок70 , от онези митични чертежи , и от онзи завод дето го нема ... https://***.airandspaceforces.com/app/uploads/2022/11/New_F16_web.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Антибългарските зрънца , бесни-страшни-пенции и изрожденците , са се разписали ... Друзя антивакъре-газовици , първите ни Ф16блок70 се сглобяват вече , дет се вика чертежите оживяват ... Във Военно-историческият музей ще продават нитове от МиГ29 на носталгично настроените рyсофилистици , с китайски държач за ключове ... Който има желание да подкрепи някой китайски вносител ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още