IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови инвестиции от 70 млн. лв. ще влязат в индустриалната зона в Костинброд

Гръцката компания „Интерион“, производител на „NuCrema“, и „Ролпласт Груп“ се позиционират в новата индустриална зона

19:02 | 20.01.23 г. 1
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Нови инвестиции в размер на 70 млн. лева ще влязат в Индустриална зона - Костинброд. Това се разбра при посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в зоната. До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.

„Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури“, коментира Никола Стоянов.

По думите му в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. „Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра“, подчерта икономическият министър.

Една от най-големите гръцки компании за производство на шоколад и други сладкарски изделия планира да премести цялото си производство в България. Това стана ясно по време на среща на министъра с ръководството на „Интерион“ АД. Компанията произвежда продукти под търговската марка „NuCrema“ и към момента има намерение да направи нови инвестиции за развитие в Костинброд.

От посещението на икономическия министър в завода на „Ролпласт Груп“ АД се разбра, че компанията ще инвестира 12 млн. лева в нови машини и техника при изработването на врати, прозорци и щори. Производството на един от най-големите производители на дограма не само в България, но и в Европа, през последното десетилетие е изнесено в района на Костинброд, компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но реализира експорт и за държави от целия свят.

 „Близостта до София е била движещ фактор за съсредоточаване на толкова инвестиции в региона, но сега държавата и местната власт трябва да създадат повече предпоставки за балансирано развитие на региона“, коментира Никола Стоянов на среща с кмета на общината Трайко Младенов.

Градоначалникът представи започналите инвестиционни проекти в региона, които на практика предвиждат създаването на нова индустриална зона в региона. Основен проблем, според него, остава недостигът на кадри, но общината и министерството се договориха да си партнират в инициативи за популяризиране на възможностите, които предлагат работодателите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Вазовски машиностроителни заводи ЕАД,Искаме да имаме яснота какво се случва с този язовир, защото се говори за някакви около 10 хил. декара площ да се наредят слънчеви панели фотоволтаици. https://3e-news.net/bg/a/view/40439/protest-v-montana-sreshtu-fotovoltaichna-centrala-na-jazovir-ogosta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още