IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата мисли как да привлича по-малки инвеститори в по-малките населени места

Компенсациите за тока за бизнеса да бъдат продължени до края на 2023 г., призова министърът на икономиката Никола Стоянов

12:22 | 28.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на икономиката обмисля промяна на начина за привличане на чужди инвестиции с цел намиране на по-малки инвеститори в по-малките населени места у нас. Това каза по БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

За тази цел се работи по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, посочи той. И допълни, че трябва да се търси качество и повече добавена стойност за България.

Стоянов съобщи още, че Министерството на икономиката работи по развитието на две индустриални зони, за които да бъдат привлечени инвеститори, така че те да ползват ресурси у нас. Там ще оперират компании, които се занимават със суровини. Вече са проведени разговори с представители на сдружението на общините за терени, където могат да бъдат изградени. 

По думите му за новите индустриални зони трябва да се обърнем към инвеститори, които се занимават с ресурси.

"Искаме да направим карта с природните богатства на България и на предприятията, които ги обработват. Ще добавим и жп карта и карта на безработицата по региони. Така ще идентифицираме две места в България за индустриални зони, специализирани за компании, използващи суровини", обясни Стоянов.

До края на следващата седмица се очаква отговор от сдружението на общините за свободните терени, върху които може да се изгради индустриална зона. Според него критериите са така формулирани, че няма да има много одобрени парцели. Министърът посочи, че Саудитска Арабия вече е проявила интерес към подобни проекти.

Друга идея е да се правят инвестиции в по-малки индустриални зони, за да може да се развие икономиката на малките населени места. Според него това е начин и за връщане на българите от чужбина.

"Ако всяка година в град като Видин успяваме да привлечем 3 компании с по 70-80 места и това продължи като устойчива тенденция, ви гарантирам, че до 5 години много хора ще се върнат по родните си места", коментира Стоянов.

Според служебния икономически министър световната икономика в момента се преструктурира и България е в изгодна позиция с шансове за икономически скок.

Относно инфлацията Никола Стоянов каза, че в България тя е овладяна в голяма степен, благодарение на успокояването на цените на енергоносителите. След пиковите инфлационни стойности от септември, той очаква по-добри показатели за октомври.

Никола Стоянов призова компенсациите за тока за бизнеса да бъдат продължени до края на 2023 г. "Помощите за бизнеса трябва да продължат и те не са просто да се помага на бизнеса, а за да е конкурентен“, каза той.

Според него сега имаме шанс да завземаме пазарен дял на много пазари, „тъй като в Европа затварят компании заради липсата на енергия, светът се преструктурира икономически, а ние имаме шанс".

Според него компенсациите не трябва да се изплащат на всички компании, а само на тези, в които стойността на енергията формира голяма част от разходите им за продукцията.

"Има компании, които - да, ползват скъп ток, но и цените на стоките им са се вдигнали на международните пазари и те реализират свръхпечалби, а ние им помагаме", поясни той. 

Относно държавната помощ от 25 стотинки за литър гориво, Никола Стоянов заяви, че тя приключва в началото на ноември и е решение на парламента дали ще бъдат отделени нови средства, или не. Стоянов се надява да паднат цените на горивата и тази мярка да се обезсмисли.

Той защити предложението на служебното правителство за удължаване на Бюджет 2022.

"Идеалната ситуация е да имаме редовно правителство с бюджет, какъвто го вижда то, отразяващ политиките, които залага това правителство. Сега обаче трябва да внимаваме да не счупим държавата", изтъкна той.

Относно друга дискутирана тази седмица тема – за изпращането на военна помощ за Украйна, министърът на икономиката каза, че ако Народното събрание одобри изпращането, страната ни би могла да изпрати ново производство чак след няколко години, защото към момента всичките ни компании имат договори и пълен производствен план за 2-3 години напред. Той допусна, че е възможно българско ново оръжие да достига до Украйна през трети държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още