IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Служебният кабинет успя да укроти инфлацията в България

Решението за членството на България в Шенген е чисто политическо, заяви служебният премиер

18:32 | 18.10.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство успя да укроти инфлацията в България и това ще се почувства през следващите месеци. Тази позиция заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният министър-председател Гълъб Донев ден преди откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

„Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега са в плато и предстои спад“, посочи Донев.

Премиерът отдаде заслугите за това на воденото от него правителство и организираните прозрачни процедури по търговете на природен газ. „Когато има прозрачни процедури и действия, а не на ръба на закона, нещата се случват“, обобщи премиерът.

Донев посочи, че политиките, които са провеждат от служебния кабинет, са на база заложените в бюджета политики от редовното правителство. Служебното правителство няма вина за това дали дългът нараства, лихвените проценти се покачват или инфлацията се покачва или спада. "Това, което служебното правителство направи, е да успокои темпа на нарастване на инфлацията“, заяви премиерът.

Във връзка с мерките на служебния кабинет за цените на енергията през отоплителния сезон премиерът каза, че кабинетът е предложил мерки, така че гражданите да плащат една и съща цена, независимо от избрания източник на отопление, а всеки бизнес да бъде компенсиран заради високите енергийни цени.

„Ще направим така, че гражданите да имат еднакви разходи за енергия, независимо как се отопляват – на газ, на ток, на парно. Гражданите ще знаят, че цената е една и съща независимо от избрания източник на отопление. А бизнесът ще бъде компенсиран за високите цени на енергоносителите. Всеки бизнес ще бъде подпомогнат“, заяви Донев.

Министър-председателят подчерта усилията на служебния кабинет и на министъра на регионалното развитие Иван Шишков за пускането на газовата връзка с Гърция на 1 октомври. „Това е резултат от усилията и прозрачните процедури за доставка на природен газ. Всички участници ни предоставят по-евтини цени. Цената на газа пада с малко, а при нас - в пъти“, каза Донев.

Във връзка с днешната резолюция на Европейският парламент, с която препоръча на Европейския съвет да вземе решение за членството на България и Румъния в Шенген, премиерът коментира, че България е обявила готовност за влизане в Шенген още през 2011 г. „Сега топката е при политиците. Има песимистично настроени лидери в ЕС, които прехвърлят проблем заради вътрешната политика. Решението за членството на България в Шенген е чисто политическо", заяви премиерът.

По темата за отбраната и запитванията за нови изтребители, отправени от служебното правителство, Донев каза, че остатъчният ресурс на изтребителите не може да осигури времето от 2023 г. до 2025 година, когато ще пристигнат първите F-16. „Трябва да осигурим охраната и затова изпратихме запитване за изтребители втора ръка“, посочи Донев.

Според него България няма достатъчно годно оръжие, което да предостави на Украйна. „За да се изпрати, веднага след това трябва да се осигури способност в нашите сили“, посочи той.

На въпрос за рисковете за България заради войната в Украйна Гълъб Донев заяви, че има рискове за националната сигурност, но пряка военна заплаха към България няма.

Относно проведените избори на 2 октомври премиерът посочи, че изборите са били честни и изрази надежда да не стават чести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хахаха, гълабе, гълабе... кажи че си спрял и климатичните промени, народа е проззз ще ти повярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още