IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете ще управлява 1,26 млрд. лв. по новата програма за конкурентоспособност

Чрез поне осем финансови инструмента ще бъдат подкрепяни българските предприемачи до 2029 г.

12:41 | 17.02.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Фондът на фондовете ще управлява финансови инструменти по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 в размер на над 1,262 млрд. лв. За това съобщи Министерството на иновациите и растежа, след като сключи споразумение с Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ като управляващ орган по програмата и „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ (Фонд на фондовете).

Предвидените за изпълнение най-малко осем финансови инструмента ще подкрепят българския бизнес в две основни приоритетни области.

В областта „Иновации и растеж“ ще бъдат реализирани два дългови и четири дялови инструмента за инвестиране в разработване на иновации, стартъпи, внедряване и разработване на дигитални решения, оборотни средства, както и средства за закупуване на оборудване. Общата им стойност е близо 698 млн. лв.

Във втората област „Кръгова икономика“ ще се реализират само дългови инструменти (заеми и гаранции). Един от тях е за енергийна ефективност и втори в подкрепа на кръговата икономика в областта на проектирането на продуктите, производствените процеси и управлението на отпадъци. Общата им стойност е близо 564 млн. лв.

Новият елемент в изпълнението на финансовите инструменти в настоящия програмен период е, че част от тях ще се реализират в комбинация с безвъзмездни средства, като по този начин се очаква ресурсът да отговоря максимално на нуждите на предприятията, уточняват от МИР. Така например от сумата, обект на това споразумение, около 262 млн. лв. ще бъдат инвестирани като безвъзмездни средства.

По този начин Министерството на иновациите и растежа гарантира значителен ресурс и за рискови инвестиции в България през следващите поне пет години, след като през декември 2022 г. то подписа подобно споразумение и с Европейския инвестиционен фонд за изпълнение на дялови инструменти на стойност близо 360 млн. лева. И двете страни по споразумението са част от структурата на Министерството на иновациите и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още