IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павел Лисев е третият член на управителния съвет на Фонда на фондовете

Новото назначение е поредната стъпка в процеса на укрепване на управлението с надграждане на експертиза и капацитет, аргументира се Надзорният съвет

21:42 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Павел Лисев. Снимка: МИР
Павел Лисев. Снимка: МИР

Надзорният съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (Фонд на фондовете) назначи още един член на управителния съвет – Павел Лисев. Така се изпълняват изискванията на устава на дружеството то да бъде управлявано от трима директори, съобщи Министерството на иновациите и растежа.

От юли Фондът на фондовете се ръководеше от двама представители на управителния орган, което водеше до концентрация на правомощия. Това беше и в противоречие с изискванията на устава на дружеството, заложени при неговото основаване. От ведомството, ръководено от служебния министър Александър Пулев, уверяват, че новото назначение е поредната стъпка в процеса на укрепването на управлението и надграждане на експертиза и капацитет, които ще допринесат за чисти и прозрачни политики в дружеството, в унисон с цялостната визия за управление на Министерството на иновациите и растежа.

Investor.bg припомня, че на 16 ноември Александър Пулев назначи тримата членове на надзорния съвет в изпълнение на решение на Министерския съвет от 5 октомври за промяна в устава на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ и финансовата институция премина от едностепенна форма на управление в двустепенна.

„По този начин ще се постигне повече прозрачност и пълна публичност на Фонда", заяви тогава министърът. Той уточни, че контролът в дружеството е изключително важен, защото се управлява значителният ресурс от над 1 млрд. лева, ресурс на българския данъкоплатец и на европейските ни партньори.

От Министерството на иновациите и растежа обясниха, че в рекордно кратък срок – от 16 август до 3 октомври – Европейската комисия одобри новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021 – 2027) в размер на 3 млрд. лева, част от които са за финансови инструменти, насочени към Фонда на фондовете. Към момента основният ресурс на Фонда е 1,2 млрд. лева, а за новия програмен период – до 2027 г., дружеството ще управлява нов значителен ресурс с основен източник  – европрограмите, управлявани от Министерството на иновациите и растежа.

Третият член на управителния съвет на Фонда на фондовете се назначава до конкурс, съгласно Закона за публичните предприятия.

Павел Лисев притежава дългогодишен опит в разработването на оценки, бизнес-модели, маркетингови материали, свързани със структурирането и управлението на големи инвестиционни проекти и на дялови инвестиции, пише в биографията на новия член на ръководството на Фонда.

Той е финансов анализатор в шведска старт-ъп компания, старши експерт инвестиционно банкиране в пан-европейска финансова институция, координатор на програма за стартиращи финтех компании. Последно е бил старши мениджър в международна корпорация, свързана с внедряване на иновативни продукти и решения в сферата на дигиталните и картови плащания. Координатор на програма за пилотни проекти и технологични иновации в областта на дигиталната трансформация на финансовите услуги.

Магистър е по финанси от Университета по икономика и мениджмънт Лунд, Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още