IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител на батерии е проучвал инвестиция в България за поне 750 млн. евро

Потенциалният инвеститор е разглеждал Пловдив, Стара Загора и София-област като евентуални локации за производствено съоръжение за батерии

08:23 | 05.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Неназована чуждестранна компания от сектора за производство на батерии е обмисляла да инвестира 750 млн. евро в изграждането на завод в България. Това става ясно от отговор на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева на писмен въпрос от вносителите депутатите от ГЕРБ Красимир Вълчев, Десислава Трифонова и Александър Иванов.

Според Стойчева в периода 13.12.2021 г. – 02.08.2022 г. са водени преговори с голям потенциален инвеститор, заявил интерес за строеж на завод за батерии в България. Първото запитване е постъпило от инвеститора в Българска агенция за инвестиции (БАИ) в началото на 2021 г., като за били заявени инвестиционни намерения в размер на 750 млн. евро.

След въпросната дата започват интензивни онлайн срещи и обмен на информация между инвеститора и БАИ, като са били обсъдени няколко възможни потенциални локации: Пловдив, Стара Загора и София-област.

В края на същата година инвеститорът за първи път посещава страната, като са му представени избраните от него локации. Негови представители са били придружавани от служителите на БАИ.

В преговорите участват БАИ, Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и община Пловдив.

През юни 2022 г. инвеститорът обаче обявява замразяване на инвестиционния интерес към България и към проекта въпреки „всички усилия и предложения, направени от българската страна“. Според министър Стойчева това се дължи на сложни обстоятелства, свързани с инвеститора, а именно преструктуриране на инвестиционния проект, като идеята за това е повишаване на размера на инвестицията и увеличаване на производствения капацитет на потенциалните мощности.

През февруари тази година комуникацията с компанията е подновена от страна на БАИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още