IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето на електромобилите в България?

В страната има 205 зарядни станции за електромобили, като най-много от тях са в София

17:24 | 25.08.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Зара Русева
Снимка: БГНЕС/Зара Русева

Все повече българи проявяват интерес към екологичния транспорт и електрическите автомобили. Последните имат много предимства пред традиционните леки коли – те са по-тихи, по-екологични и по-икономични, но изискват специална инфраструктура за зареждане, която все още не е достатъчно добре развита в България, пише в обзорен материал БГНЕС.

По данни от Electromaps в страната има 205 зарядни станции за електрически автомобили, като най-много от тях са в София - 58. Варна е на второ място с 21 зарядни станции, а Бургас е на трето с 15. Зарядните станции са разположени предимно в търговски центрове, хотели, офис сгради и паркове.

Зарядната мрежа в България е отворена и достъпна за всички потребители на електрически автомобили, които могат да използват специални приложения за мобилни устройства, като Chargemap или Electromaps, за да намерят най-близката зарядна станция и да проверят нейния статус в реално време. Цените за зареждане варират в зависимост от оператора на зарядната станция и типа на зареждане - бързо, ускорено или нормално. Някои зарядни станции са безплатни, а други изискват регистрация или плащане чрез кредитна карта или специална карта.

Развитието на зарядната инфраструктура в България е подпомогнато от европейски фондове и национални програми, които целят да стимулират прехода към по-чист и ефективен транспорт. Зарядната мрежа трябва да се модернизира и разширява, за да отговори на растящото търсене и очакванията на потребителите.

Бъдещето на електрическите автомобили в България зависи не само от развитието на зарядната инфраструктура, но и от други фактори, като законодателство, данъци, субсидии, образование и информация.

В момента има няколко програми и проекти, които подкрепят прехода към по-чист и ефективен транспорт. Една от тях е програмата "Зелена зона", която предоставя безвъзмездна финансова помощ за изграждането на публично достъпни зарядни станции в градовете.

Друга инициатива е проектът "Електромобилност", който подкрепя закупуването на електрически автомобили и хибриди от частни лица и фирми. Освен това, правителството планира да намали данъка върху електрическите автомобили и да увеличи този върху дизеловите и бензиновите.

Снимка: БГНЕС/Димитър Николов Снимка: БГНЕС/Димитър Николов

Как да намеря зарядни станции близо до мен?

Има няколко начина, по които можете да откриете зарядна станция в България, която е съвместима с вашия автомобил и е на разположение.

Един от тях е да използвате специални приложения за мобилни устройства, като Chargemap или Electromaps, които ви показват карта на зарядните станции в България и в цяла Европа. Тези приложения ви дават информация за местоположението, типа, цената и статуса на зарядните станции в реално време. Можете да филтрирате резултатите по вид на конектора, скоростта на зареждане или оператора на зарядната станция. Можете също така да оставяте коментари, снимки и оценки за зарядните станции, които сте използвали, и да четете отзивите на други потребители. Тези приложения са безплатни и лесни за използване.

Друг начин е да посетите уебсайтове на операторите на зарядни станции в България, като Fines Charging, Eldrive или Electrip, които ви предоставят списък и карта на техните зарядни станции. Тези уебсайтове ви дават също така информация за условията и начините на плащане за зареждане. Някои от тези оператори изискват регистрация или специална карта за достъп до техните зарядни станции, докато други позволяват плащане чрез кредитна карта или чрез мобилно приложение.

Трети начин е да следите за специални знаци и обозначения по пътищата и в градовете, които ви сочат към зарядни станции. Зарядните станции обикновено са разположени на видни места, като търговски центрове, хотели, офис сгради и паркове. Зарядните станции имат различни цветове и форми в зависимост от типа на зареждане - бързо (червено), ускорено (жълто) или нормално (зелено). Зарядните станции също така имат етикети с информация за видовете конектори, скоростта на зареждане и оператора на зарядната станция.

Важно е да проверявате съвместимостта на вашата батерия и конектор с тези на зарядната станция, преди да започнете зареждането. Също така е добра практика да планирате вашето пътуване предварително и да имате резервен план, ако зарядната станция е заета или не работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: cyclop Ей го пак, хем тъъъъъъъъп на гъдулка, хем отворил устата и сипе глупости. Ти първо се качи някой път, кapyцарино, на автомобил, после на ел.автомобил, после плямпай! А сега гледа през прозореца на трамвая ел.колите и вика "ууу кви са гадни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
cyclop
преди 8 месеца
Мдаа... Електрически пикап... горе-долу толкова смислено, колкото хартиена кирка... Ерудитите не са си дигали изпъпчените диррници от бюрото, да научат как се ползва пикап и как абсолютно няма да има смисъл и полза от него. Затова пък с две "ваксини" и два "бустара" -за последните две години - понеже нАуката им казала от телевизора, че трябва непрекъснато да се инжектират, за да не умрат от настинка... ЕЕехехе тъжен свят, ама страшен... Идиокрация беше къде по-позитивен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
като цяло е добро бъдещето , както и в целият бел свет . доста станаха електричките по пътищата . едни колеги и пикап електрически си взеха ... развиват се нещата положително ... освен за антиваксърите и хората вярващи , че Земята не е кръгла , сиреч , изпреварили времето си ... като ерудита под мен например ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
cyclop
преди 8 месеца
Какво може да е - за значително повече пари, получаваш значително по-непълноценен автомобил. Както вече се видя с фалшивите ваксини, тук стадното мислене не преобладава. И тази измама ще бъде пренебрегната. "Бъдещето на електрическите автомобили в България зависи не само от развитието на зарядната инфраструктура, но и от други фактори, като законодателство, данъци, субсидии, образование и информация." - Тоест - с принуждаване, подкупване и пропаганда. Мдаа като всички хубави неща, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още