IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите носят неочаквани рискове за морския транспорт

Международната морска организация планира да направи оценка на новите мерки през следващата година за кораби, превозващи електромобили

13:43 | 01.08.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическите превозни средства кръстосват земното кълбо, за да достигнат до своите нетърпеливи купувачи, но технологията на батериите, използвана в автомобилите с нулеви емисии, излага недобре подготвените корабни превозвачи на риск от трудни за контролиране пожари, пише Automotive News Europe.

Този риск привлече вниманието на широката общественост, когато кораб, превозващ партида нови коли, се възпламени край бреговете на Нидерландия. Бреговата охрана на страната заяви, че причината за пожара е неизвестна, но малко след това местната телевизия RTL показа запис, на който се чуват служители на службата да посочват, че „пожарът е започнал от батерия на електромобил“.

Въпреки че логистичните компании се справят с риска от възпламеняване на литиево-йонните батерии в електрическите модели, тази индустрия изостава спрямо развитието на технологията и в това как може да се избегне друг, по-голям риск, изтъкват служители от сектора.

Само през 2022 г. са докладвани 209 пожара на товарни кораби, като това е най-големият брой за една година от около десетилетие и е със 17% по-голям спрямо данните за 2021 г., показва доклад на застрахователя Allianz Global Corporate & Specialty. От този общ брой 13 пожара са избухнали на плавателни съдове, пренасящи автомобили, без обаче да е ясно дали на борда е имало електромобили и какъв е бил техният брой.

Европейската агенция по морска безопасност (ЕАМБ) заяви през март, че основните типове товари, идентифицирани като отговорни за "голям дял от произшествията с пожар при товари, включват... литиево-йонни батерии".

Холандската информационна агенция ANP, цитирайки оператора "K" Lines, съобщи, че на кораба има почти 4000 коли, от които 25 са електрически.

Причината за пожара, макар и все още официално неустановена, повдигна въпроси за това „какви рискове има при транспортирането на електрически автомобили, захранвани от батерии – които, когато се възпламенят, не могат да бъдат гасени с вода или дори с лишаване от кислород“, изтъква Нейтън Хаберс, говорител на Кралската асоциация на нидерландските корабособственици (KVNR).

„Първият въпрос, който идва на ум е: настоящият кодекс отговаря ли на рисковия профил на този тип стоки?“, посочва Хаберс.

Един от рисковете при литиево-йонните батерии е свързан с бързото и неконтролируемо повишаване на температурата, което води до пожари в електромобилите, които са трудни за гасене и могат спонтанно да възникнат отново.

Пожарогасителните системи на големите товарни кораби, които превозват автомобили, не са проектирани за тези пожари и логистичните компании и регулаторите се опитват да поправят този пропуск, споделя Дъглас Дилън, изпълнителен директор на Асоциацията за морска безопасност на три американски щата, която обхваща Делауеър, Пенсилвания и Ню Джърси.

Последните загуби заради пожара на кораба Fremantle Highway водят до увеличени застрахователни разходи за автомобилните концерни, като тези разходи вероятно ще растат за собствениците на корабите, смята Джон Фрейзи, управляващ директор на застрахователния брокер Marsh.

Последна актуализация: 13:43 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 8 месеца
сека кола - бонба!Пали насред океанът да е по-весело.................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 8 месеца
uninented де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 8 месеца
Викат му Law of intented consequenses...Още много такива непредвидени последствия ще изскочат...С всяко ургулешки централно налагано нещо се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
"13 пожара са избухнали на плавателни съдове, пренасящи автомобили, без обаче да е ясно дали на борда е имало електромобили и какъв е бил техният брой." Е що не е ясно? Щото като с псевдоваксините, сега трябва да пробутваме насила псевдоавтомобилите и да крием всяка щета и вреда от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
Кое е "неочакваното"? При навлажняване, при деформиране, а също при други обичайни ситуации - огромните батерии на псевдомобилите могат да се самозапалят, а да ги загасиш е невъзможно. Какво неочаквано има, че ако се случи на кораб, последствията са ужасни? Оня ферибот още гори май - там има колко, казват 25, ама май са 500 коли-играчки - според товарителниците? Докато не изгорят нулевоемисионно и екологично, няма как да ги спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още