fallback

Италия планира да национализира най-голямото си стоманодобивно предприятие

Правителството на премиера Джорджа Мелони е готово на подобен ход, след като ArcelorMittal отказа да инжектира нови средства в Acciaierie d'Italia

15:31 | 11.01.24 г. 5

Правителството на Италия се готви да национализира най-големия си производител на стомана, след като ArcelorMittal отказа да инжектира нови средства в дружеството, съобщава Bloomberg.

Стоманодобивната компания Acciaierie d'Italia, базирана в Таранто, отдавна изпитва трудности да се върне към устойчиви нива на производство, сблъсквайки се с нарастващи разходи за енергия и по-слабо индустриално търсене.

„ArcelorMittal заяви, че е готова да приеме миноритарен дял, но не и да участва финансово“, споделя министърът на индустрията Адолфо Урсо. По думите му предприятието се нуждае от драстични мерки, които да бъдат ясна повратна точка спрямо последните 10 години.

Профсъюзите трябва да проведат нов кръг от разговори в четвъртък вечерта с представители на правителството на премиера Джорджа Мелони. Нейната администрация, след среща с ръководството на компанията по-рано тази седмица, предлага да повиши дела на държавата в Acciaierie d'Italia до 66% от 38% с инжектирането на 320 млн. евро свеж капитал чрез държавното предприятие Invitalia Spa.

Придобиването на мажоритарен дял отразява интервенционистката политика, която накара правителството на Мелони да влезе в няколко дългогодишни корпоративни саги, включително с Telecom Italia и Banca Monte dei Paschi di Siena.

Най-належащият проблем за стоманодобивното предприятие е намирането на достатъчно средства за поддържане на производството. Неговите заводи произвеждат по-малко от 4 милиона тона годишно, което е рекордно ниско ниво в сравнение с максималния потенциален капацитет от около 10 млн. тона.

Основана през 1905 г. Acciaierie d'Italia се превръща през годините в една от най-големите стоманодобивни компании в Европа. През 1965 г. е открит заводът в Таранто, най-големия на Стария континент по това време. През 2017 г. Arcelor Mittal се превръща в основен акционер в дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 11.01.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още