IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия планира да национализира най-голямото си стоманодобивно предприятие

Правителството на премиера Джорджа Мелони е готово на подобен ход, след като ArcelorMittal отказа да инжектира нови средства в Acciaierie d'Italia

15:31 | 11.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Италия се готви да национализира най-големия си производител на стомана, след като ArcelorMittal отказа да инжектира нови средства в дружеството, съобщава Bloomberg.

Стоманодобивната компания Acciaierie d'Italia, базирана в Таранто, отдавна изпитва трудности да се върне към устойчиви нива на производство, сблъсквайки се с нарастващи разходи за енергия и по-слабо индустриално търсене.

„ArcelorMittal заяви, че е готова да приеме миноритарен дял, но не и да участва финансово“, споделя министърът на индустрията Адолфо Урсо. По думите му предприятието се нуждае от драстични мерки, които да бъдат ясна повратна точка спрямо последните 10 години.

Профсъюзите трябва да проведат нов кръг от разговори в четвъртък вечерта с представители на правителството на премиера Джорджа Мелони. Нейната администрация, след среща с ръководството на компанията по-рано тази седмица, предлага да повиши дела на държавата в Acciaierie d'Italia до 66% от 38% с инжектирането на 320 млн. евро свеж капитал чрез държавното предприятие Invitalia Spa.

Придобиването на мажоритарен дял отразява интервенционистката политика, която накара правителството на Мелони да влезе в няколко дългогодишни корпоративни саги, включително с Telecom Italia и Banca Monte dei Paschi di Siena.

Най-належащият проблем за стоманодобивното предприятие е намирането на достатъчно средства за поддържане на производството. Неговите заводи произвеждат по-малко от 4 милиона тона годишно, което е рекордно ниско ниво в сравнение с максималния потенциален капацитет от около 10 млн. тона.

Основана през 1905 г. Acciaierie d'Italia се превръща през годините в една от най-големите стоманодобивни компании в Европа. През 1965 г. е открит заводът в Таранто, най-големия на Стария континент по това време. През 2017 г. Arcelor Mittal се превръща в основен акционер в дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 3 месеца
зелка00 => 00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 месеца
До: unicornblade ... трябват и малко икономически познания , за да го разбирате ... кремиковци беше социално предприятие , в което се идваше за да не се ходи в казармата или да се придобие софийско жителство . в най-добрите си години са произвеждали по 1,4млн тона стомана на година и са "работели/скатавали" м/у 20 и 35хил човека ... а в Acciaierie d'Italia работят 10хил и произвеждат 23млн тона стомана на година и то каквито се сетиш спецификации , а не само ръждавейка и арматура ... разлика ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
wart
преди 3 месеца
както при най-големият Немска фирма Газо разпределеща за цяла Германия която работеше с Газпром беше на загуба веднага държавата го национализира --купи му акциите --така е същотo и сега --- а ние ударихме катинарите на вратите на тези заводи или ги разграбихме преди 30 години и останахме гладни и се превърнахме евтината работна ръка на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
wart
преди 3 месеца
Картината е същата - тежката индустрия или отрасли които използват много енергийни ресурси както в Германия ката BASF така и Италианската стоманодобивна е в тежко икономическо положение. Отказвайки се от евтиният Руски природен газ тези отрасли са вече губещи .90 те години хиляди заводи и фабрики бяха затворени в Източна Европа като ни убеждаваха ,че при капитализма или либералната икономика няма губещи защото ако са такива се затварят фалират и ние направихме затворихме ги . Излиза,че както
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
unicornblade
преди 3 месеца
Защо не го оставят да фалира като Кремиковци?Нещо не разбирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още