IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия готви пакет от стимули за електромобили за 930 млн. евро

Помощта включва индивидуален стимул до 13 750 евро, достъпен за италиански граждани с годишен доход под 30 000 евро и конвенционални автомобили ЕВРО 2

20:26 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианското правителство обмисля план на стойност 930 млн. евро, за да насърчи хората да предадат своите бензинови или дизелови автомобили и вместо това да купуват електрически превозни средства, съобщава Bloomberg, като цитира проектодокумент.

Пакетът, който се обсъжда от министерството на индустрията, ще включва финансови индивидуални стимули на стойност до 13 750 евро, които да позволят на гражданите с годишен доход под 30 000 евро да бракуват своите модели, отговарящи на стандарта за емисиите ЕВРО 2, които са на повече от 20 години, в полза на нови електрически автомобили.

Целта, според документа, ще бъде „да се подмлади автомобилният парк на Италия, който е един от най-старите в Европа, с най-малко 11 милиона автомобила ЕВРО 3 или с превозни средства от по-нисък клас“. Планът също така ще „подкрепи домакинствата с ниски доходи за закупуването на автомобили, произведени в страната“.

Планът ще бъде представен на среща с представители на автомобилния сектор на 1 февруари, коментира говорител на Министерството на индустрията на Италия.

Регистрациите на нови автомобили в Италия са се увеличили с 19% през 2023 г. до около 1,57 млн. броя, показват данни на министерството на транспорта, публикувани във вторник. Пазарният дял на електромобилите от общите продажби в Италия е по-нисък, отколкото в други големи европейски икономики.

В същото време, след години на нарастващи продажби, в Европа се разпространяват признаци на забавяне в продажбите на изцяло захранвани с батерии превозни средства. Audi, част от групата на Volkswagen отменя плановете си за внедряване на електромобили, за да избегне проблеми с фабриките и дилърите на фона на по-бавния растеж на продажбите. През октомври главният финансов директор на Mercedes-Benz Group AG описа конкуренцията в сегмента като „брутална“ и нездравословна.

Малко вероятно е Европейският съюз (ЕС) да постигне целите си за електромобилите в края на десетилетието, ако блокът не подобри своята индустриална политика, а автомобилните производители не успеят скоро да пуснат на пазара по-евтини електромобили, предупреждават анализатори на Citi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още