fallback

В над 2200 училища в страната ще бъдат изградени STEM центрове

Технологични класни стаи, оборудвани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, ще доближат науката до учениците, каза Атанас Пеканов

15:43 | 14.11.22 г.

Общо 2240 училищни STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) кабинета ще бъдат изградени в цялата страна със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е заложено в проекта "STEM центрове и иновации".

Напредъкът по програмата беше представен от заместник-министъра на образованието и науката Надя Младенова и от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов в присъствието на Селин Гауер, генерален директор и ръководител на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия. Тримата посетиха Националния STEM център в София, където се запознаха с част от разработките на ученици и техните ръководители, съобщават от Министерството на образованието и науката.

"Инвестициите са насочени както към модернизиране на сградите, така и към изграждане на STEM центрове във всяко училище. Ще има средства и за най-малкото населено място, за най-малкото училище, за най-малкото село в страната", обясни Надя Младенова, цитирана от БТА.

"Целта на този проект е да зададем нова основа на българското образование във всички български училища както за учениците, така и за учителите", коментира вицепремиерът Атанас Пеканов. По думите му така страната ни ще използва потенциала си и ще имаме възможност да бъдем на световно ниво в науката и изследванията. "Ще можем да имаме учени, които са уважавани в целия свят. Надяваме се да имаме и бъдещи нобелови лауреати", посочи Атанас Пеканов. 

Технологични класни стаи, оборудвани с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост, ще доближат науката до учениците, подобрявайки практическите им знания. Това е основната цел на проект „STEM центрове и иновации“, посочи вицепремиерът.

Атанас Пеканов и Надя Младенова посетиха Националния STEM център в столицата, където се запознаха с изграждането на технологичната образователна среда, начините на развитие на дигиталните умения на учениците, както и повишаването на уменията им за професионална реализация на пазара на труда. 

Центърът ще развива дейност в няколко направления: Зелени технологии и устойчиво развитие; Роботика и киберфизични науки, Дизайн и 3D протипиране; Математика и информатика; Природни науки. 

Вицепремиерът припомни, че през миналата седмица България получи позитивна оценка от Европейската комисия и одобрение по първия транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 14.11.22 г.
fallback
Още от Образование виж още