IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните студенти може да получат ограничен достъп до Великобритания

Британското общество с право очаква намаление на имиграцията, коментира вътрешният министър на страната

15:31 | 25.11.22 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Чуждестранните кандидат-студенти, които искат да продължат образованието си във Великобритания, може да бъдат отхвърлени, освен ако не са приети в „топ университет“, сочи публикация на The Times, цитирана от CNBC.

Изглежда, че министрите на Обединеното кралство обмислят как да намалят входящия поток към страната, след като в четвъртък бе отчетено рекордно ниво на нетна имиграция.

Според медийната публикация вече ще има и ограничение колко членове на семейството ще бъде позволено на учащите да доведат със себе си в страната. Правилата ще се отнасят единствено към тези студенти, които не живеят във Великобритания отпреди това.

Близо 1,1 млн. души са влезли в страната през годината до юни, като около 560 хил. души са емигрирали през същия период, с което нетната миграция е достигнала рекордните 504 хил. души, показаха данните на Националната статистическиа служба (ONS) в четвъртък.

Планът обаче изглежда противоречи на правителствената Стратегия от 2019 г. за Международен растеж, която целеше да увеличава броя на международните студенти във Великобритания всяка година, докато стигнат 600 хил. души до 2030 г.

Целта бе достигната през академичната 2020/21 г., когато над 605 хил. чуждестранни кандидат-студенти избраха да продължат висшето си образование в европейската страна, показват данни на Агенцията за статистики за висшето образование.

Стратегията бе въведена с цел „да подкрепи образователния сектор за достъп до глобални възможности“, според сайта на правителството.

Представител на министерството на вътрешните работи посочи, че няма да има коментар за „спекулациите“ около идеята, че чуждестранните студенти може да бъдат възпрепятствани от влизане в Обединеното кралство.

От институцията обаче предоставиха изявление от министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман, която каза, че е „разбираемо“, че рекорден брой хора са пътували до Обединеното кралство на фона на войната в Украйна, евакуацията в Афганистан и репресиите срещу човешките права в Хонконг, но и че британското общество „с право очаква“ миграцията да бъде намалена с времето.

„Миграционните равнища поставиха под натиск предоставянето на жилища,здравеопазването, образованието и други обществени услуги. Трябва да гарантираме устойчив, балансиран и контролиран подход, затова трябва да продължим да преразглеждаме нашите имиграционни политики“, допълни Брейвърман.

„Моят приоритет остава справянето с нарастващото опасно и нелегално преминаване и спирането на злоупотребата с нашата система. Жизненоважно е да възстановим общественото доверие и да си върнем контрола над границите“, допълва ресорният министър.

Консервативното британско правителство стартира поредица от инициативи, след като пое ангажимент да намали нетната миграция към Великобритания през 2019 г., включително противоречивите си планове за депортиране на мигранти към Руанда и споразумение с Франция за таргетиране на преминаването чрез малки плавателни съдове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още