IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се променя образователната индустрия?

Съвременните обучителни форми трябва да съчетават игрови елементи, проекти в лабораторна среда, самостоятелно учене и работа с преподавател

17:17 | 31.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Образователната индустрия е трансформираща се, но е важно да не губи стойността, която носи за курсистите и за техните екипи. Една от новите тенденции е, че днес все повече компаниите започват да ценят сертифицираните умения и членовете на своя екип, които са преминали през тях. Това каза Димитър Георгиев, трейнинг мениджър и партньор в ITCE, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

ITCE спечели трето място в международно състезание за най-добри практики в областта на обученията. 

Съвременните обучителни форми трябва да съчетават игрови елементи, проекти в лабораторна среда, самостоятелно учене и работа с преподавател, както и сертификационен изпит, за да се постигне висока ефективност, посочи събеседникът.

Той обясни, че от 2018 г. компанията разглежда обученията не като самостоятелно стоящи събития с аудитория и презентатор. „Търсим по-сложна стойност за тези, които имат нужда от обучение“, сподели Георгиев. По думите му тази стойност може да е най-различна - по-добро позициониране на работодателя на пазара на труда, запазване на кадрите в компанията и тяхното развитие и, не на последно място – преквалификация.

Обученията през последните десет години са се променили драстично. По думите на събеседника преди е било характерно обучаващите да присъстват "на място" и да провеждат квалификационните си курсове в самите компании в типична класна стая. „Тогава се стремяхме да създадем динамика в класната стая, а не просто да се стои и да се слуша преподавателя. В днешно време всичко се конвертира в онлайн формат“, каза Георгиев.

"Вярвам, че това променя не само начина на присъствие. Ние конвертирахме цялото съдържание, за да е подходящо за онлайн среда. Оттук нататък се е отворила възможността за множество предимства, като например да не се учи цял един ден, а например половин и останалата част от деня да е свободен. Това отключва възможности за по-голяма гъвкавост". 

Трудно ли е да се приеме и следва принципа на обучение през целия живот? Какви са трудностите на дигиталната трансформация в обучението?  Може ли дистанционната форма на обучение да измести напълно личния контакт?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още