IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Траянов: IT бизнесът целенасочено инвестира в образованието

Имаме шанса да оползотворим 500 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост за създаване на STEM центрове, посочи зам.-председателят на БАИТ

11:37 | 21.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Наложителни са промени в образованието в България, а сега имаме шанса да оползотворим 500 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост за създаване на STEM центрове. Това коментира в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на софтуерната компания „ТехноЛогика“ и заместник-председател на управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Той обаче не скри разочарованието си, че „чиновничеството тръгва първо да инвестира в строежи и ремонти“, в закупуване на техника, която по думите му за две години ще загуби поне 25% от стойността си, и чак тогава да започне обучението. „Но как така, като не знаеш дали това е лаборатория по химия, ще я оборудваш както трябва. Досега оправданието ни беше, че сме бедна държава и нямаме възможности. Но явно не пари, а други възможности нямаме“, смята Траянов.

Той напомни, че БАИТ призова управляващите в отворено писмо за промени в образованието, така че то да има по-голяма практическа насоченост. „Ние работим върху създаването на школи и това е призивът ни към образованието, обясни зам. -председателят на БАИТ. – Каним учители, които ще преподават по дисциплините „Програмиране и изкуствен интелект” и „Програмиране и роботи” на безплатни обучения. Нашата роля на бизнеса е да разпознаваме проблемите, да не седим със скръстени ръце и да се оплакваме, а да предложим иновативно решение, да инвестираме в неговата реализация, да го управляваме, да му гарантираме устойчиво развитие и тогава идва отговорността на тези, за които гласуваме да управляват”.

Коментирайки развитието на банковия, а и на технологичния сектор след фалита на американската банка SVB, Траянов посочи, че хората са се наплашили, защото „малко започва да прилича на ситуацията от 2008 година, а в банковото дело основната монета не е парата, а доверието“.

IT експертът очаква страховете да се отразят и на инвестициите в нови технологии. „Единият сценарий е да се тръгне по спиралата надолу с негативизъм, страхове и фалити един след друг като домино ефект. Другият сценарий е да се налеят страшно много пари, за да се успокоят вложителите с надеждата, че всичко ще кротне, защото парите няма да им изгорят”, прогнозира Огнян Траянов.

Какъв е приносът на анализа на „ТехноЛогика” с помощта на AI със сателитни снимки да оценява как върви вегетативният период на засети селскостопански култури, дали се напояват правилно, има ли опасност за определени площи от пожар, замърсени ли са те и кога е станало това назад във времето? По какъв начин изкуственият интелект помага за трансформацията на света? По какъв начин държавата се ангажира в управлението на кризисни ситуации в проекти с практични решения?

Как изкуственият интелект ще трансформира света може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още