IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се запомни ли 2022 г. като началото на все по-голямата употреба на AI от обществото

Тази година ръстът на софтуерната индустрия в България ще надхвърли 30%, очаква Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ

13:58 | 15.12.22 г.

Изкуственият интелект вече е неразривна част от обществото и чрез високотехнологичната си индустрия България има уникален шанс да се възползва от това развитие, за да преобрази икономиката си. Петата индустриална революция е на хоризонта с навлизането на изкуствения интелект (AI), а 2022 г. ще се запомни като нейното начало с все по-голямата употреба на AI от обществото, а не в лаборатории и в големи компании. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria  Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

„Колкото повече обществото се информира по темата и започне да оказва натиск за такова развитие от политиците, толкова повече те ще трябва да го правят, а не да неглижират IT индустрията. Опасността е това разбиране да бъде прекалено закъсняло, тъй като ситуацията се развива изключително бързо“, коментира той.

Доброслав Димитров съобщи, че миналата година софтуерната индустрия има рекорден ръст от 27% за България, а тази година ще надхвърли 30%. Според него войната в Украйна и „цялата неразбория в световния ред“ е ускорила развитието на индустрията. По думите му само софтуерната индустрия у нас, в която са заети 50 хиляди души, ще надхвърли 5% от БВП през 2023 г.

„До пет години само това развитие ще ни вкара в тройката на най-големите сектори в България като приходи, прогнозира председателят на БАСКОМ. – Предвид прогнозите за AI и петата индустриална революция до пет години IT индустрията ще бъде на първо място като сектор в страната по приходи и размер и ще може да поддържа годишен ръст от 30%-40%. Това е огромна възможност за България да настигне западните държави, но и огромна заплаха, ако не бъде използвана“.

Димитров посочи, че единственият важен капитал за високотехнологичните индустрии е човешкият и този капитал трябва да бъде развиван паралелно по няколко линии. "Абсолютно фундаментално важно е образованието в България да бъде насочено към професиите на бъдещето – STEM (наука, технологии, инженерство, математика). Трябва да започнем от средното образование, защото във висшето вече сме ги изпуснали", заяви експертът.

Той предупреди, че по дигитализация на икономиката и обществения сектор България дели последното място заедно с Гърция в ЕС. „Тази разлика от небето до земята няма как да я стопим, докато не започне фундаментално разбиране, че дигитализацията на обществото трябва да бъде тотален приоритет. Ако не го направим, ще изостанем безнадеждно със столетия зад останалите", смята Димитров.

Защо с пари от плана за STEM кабинети се правят ремонти, а не се обучават учители? Как трябва да се използва добрият пример и модел на IT гимназия в Бургас, създадена през 2018 г.? По какъв начин България трябва да се представи като място за правене на бизнес и IT кариера? Защо законопроектът за "Синя карта", изготвен с участието на всички IT асоциации в България, среща "неинформирана и нелепа" политическа съпротива? Ще прогонят ли данъчните промени IT специалистите към други страни? Ще успее ли да влезе БРАИТ като представителство в Националния съвет за тристранно сътрудничество?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още