IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърнат ли изоставените селски райони в България в IT села?

Бизнесът и тази година очаква двуцифрен растеж в IT индустрията, съобщи Иван Русев от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии

19:19 | 09.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Секторът на бизнес услугите и технологиите у нас отчете рекорден ръст от 22% и 4,2 млрд. евро приходи, които влизат директно в България. Това всъщност е близо 6% от брутния вътрешен продукт (БВП), а имаме амбиция да станем 9% от него. Бяха открити 10 хил. нови работни места не само в градовете, но успяхме да стигнем и до малките населени места чрез дистанционната работа, като така помогнахме на локалните икономики. Това разказа в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Иван Русев, член на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и R&D директор в Experian България.

„В моя екип често се шегуваме с IT селата, но те вече станаха реалност. Това са хора, които работят дистанционно и са на места, където преди може и да не е имало население”, отбеляза Русев.

„10 хил. нови работни места са добра новина не само за нашия сектор, но и за България”, изтъкна IT мениджърът.

Според него силният растеж на сектора на бизнес услугите и технологиите се дължи на тенденцията за дигитализация в целия свят, която започна по време на пандемията от коронавирус. Гостът подчерта, че тя е предоставила възможност да се открият нови клиенти и да се развият нови услуги при промяна на динамиката между хората и бизнеса.

IT мениджърът смята, че глобалната икономика започва да се забавя и това се усеща по поръчките за работа, но въпреки това бизнесът и тази година очаква двуцифрен растеж. „Това ще бъде отражение на инвестициите, направени преди няколко години, защото те имат инерция и в момента“, коментира Русев.

Той посочи, че глобалното забавяне няма как да не се отрази и в България.

„Трудно е човек да даде конкретна прогноза с цифра какво ще се случи и какъв ще е ръстът на заплатите. В такъв период всеки бизнес гледа в детайл какви са разходите му и тук излизат възможностите за дигитализация. Ако искате да намалите разходите си за нещо, защото идва криза, един от начините е да роботизирате, а нашата индустрия прави това – роботизира процеси и им помага да бъдат ефективни като цена“, обясни IT мениджърът.

Русев напомни, че ако искаме в България да има все повече от клас „А” талант, сините карти са механизмът, по който може да го привлечем в страната. Той е на мнение, че българската индустрия е в състояние да създава между 5 и 7 хил. работни места за такива хора, които не са от нашата страна, но идват да работят у нас.

Какви сигнали на инвеститорите дава идеята за увеличаване на максималния осигурителен доход? Каква е конкуренцията за кадри в бизнес услугите и технологиите и колко са чуждестранните инвестиции във високотехнологичния сектор?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още