IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗЛД: Продажбата на „Школо“ не засяга личните данни

Въпреки всичко комисията е започнала проверка по случая

18:05 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Продажбата на „Школо“ на британска компания не води до промяна на администраторите, които обработват личните данни в платформата. Дружеството остава същото, но с променен собственик и това не е повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото.

Това посочват от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) във връзка с продажбата на „Школо” ЕООД, след като вчера Министерството на образованието сезира ДАНС и КЗЛД относно пълното (100%) придобиване на българската edtech компания от британската Juniper Education.

Въпреки всичко Комисията за защита на личните данни е започнала проверка по случая.

Промяната в собствеността на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на България, учредено и регистрирано по българското законодателство, не засяга ангажиментите му за защита на личните данни, които то обработва в качеството му на администратор или обработващ, както преди промяната, така и след нея. Промяната в собствеността на капитала на „Школо” ЕООД не води до промяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху действащите договори с образователните институции, касаещи обработването на лични данни. На практика това е същото дружество, но с променен собственик, посочва се в позицията.

Тази промяна не води и до промяна на самия администратор и/или обработващ лични данни, което не променя и страните по споразуменията между „Школо” ЕООД и образователните институции. Прехвърлянето на собствеността на капитала на дружеството не налага уведомяване на контрагентите му по повод обработваните от него лични данни, включително относно съдържанието на споразуменията и другите изисквания по чл. 28 от Регламент (ЕС) 2016/679, информират от комисията. 

Оттам посочват също, че законодателството за защита на личните данни не изисква разрешение за промяна на собствеността на капитала на дружество, което администрира или обработва лични данни, нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в случая, образователни институции.

Във връзка с опасенията за предоставяне на лични данни във Великобритания, следва да се има предвид, че по силата на действащото Решение на Европейската комисия от 28 юни 2021 година съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно адекватното ниво на защита на личните данни от страна на Обединеното кралство се осигурява режим на свободно движение на лични данни от ЕС към Великобритания, при който обаче се спазват всички изисквания на Регламент  (ЕС) 2016/679, посочват от комисията.

Независимо от горното, КЗЛД започна проверка по случая за резултатите от които от комисията обещават да дадат своевременна информация. 

Вчера Министерството на образованието и науката (МОН) сезира Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Комисията за защита на личните данни за придобиването на „Школо” от чужда компания.

Министерството на образованието и науката (МОН) към момента няма договорни отношения с „Школо”, но много от българските училища са техен клиент. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая, посочиха в сряда от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още