IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите за бизнеса от създаването на дружество с променлив капитал?

Защо ДПК е подходяща форма за стартиращите компании, коментират Виктор Токушев и Спас Кьосев от BESCO

14:25 | 31.07.23 г.

Настоящите промени в Търговския закон са истинска революция, защото за първи път след възстановяване на търговското право в България се създава нов вид търговско дружество – напълно различен, който би бил конкуренция на вече съществуващите ООД и АД и дава изцяло нови, модерни възможности на бизнеса, които да отговарят на нуждите на XXI век. Така заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Виктор Токушев, член на управителния съвет на неправителствената организация „Българска предприемаческа асоциация“ (BESCO), след като парламентът прие изменения в Търговския закон, които предвиждат възможност за основаване на дружества с променлив капитал (ДПК).

„Дружеството с променлив капитал, което BESCO успя след дълги усилия да достави на българските предприемачи, е един чудесен инструмент за бизнес старт“, коментира и Спас Кьосев, експерт "Връзки с обществеността", който съобщи, че асоциацията на българските предприемачи е инициатор на промените. "Минахме през целия този дълъг процес – от писането на законопроекта до неговото приемане в парламента, защото бе дефинирана една голяма болка на всички наши членове, а ние в BESCO представляваме над 500 компании.“

По думите му това е резултат на "вътрешно допитване и срещи с хора, които всеки ден се опитват да правят бизнес с висока добавена стойност, който да се конкурира извън границите на страната, на глобално ниво".

"Дефинирахме много от техните болки и проблеми със сега съществуващата регулация на правенето на бизнес в България", посочи Кьосев и подчерта, че BESCO е приел за своя кауза учредяването на ДПК с промени в Търговския закон и създаването на възможност за бизнеса. "Направихме проучване, специалистите съставиха законопроект, с който всички ние, в рамките на стотици срещи, ходихме и убеждавахме политиците защо това нещо е важно и полезно за всеки."

Според Токушев промените в Търговския закон дават по-добра възможност за правене на бизнес и на служителите, и на работодателите, и на инвеститорите и „в крайна сметка печели България“. Той отбеляза, че българският бизнес, който е модерен, експортно ориентиран и търси чуждестранни инвеститори, във формите, в които можеше да съществува досега, не отговаря на времето и на техните нужди.

"Чуждестранните инвеститори, чуждестранните инвестиционни фондове към момента не намираха познатите за тях институти, като дойдат в България. Чудят се дали в ООД, например, могат да правят това, което са свикнали да правят, или не могат, и какви биха били проблемите. Така че първото, което прави тази промяна, е, че прави за българския бизнес много по-лесно привличането на чуждестранни, специализирани инвестиции за тяхното развитие", обясни представителят на предприемаческата асоциация.

Защо промените в българското законодателство се забавиха толкова? Защо усилията на бизнеса се увенчаха с успех? Каква е спецификата на Дружеството с променлив капитал? Кога бизнесът реално ще може да използва възможността за регистриране на ДПК? Защо е подходяща форма за стартиращите компании? Как ще работи и в България възможността за привличане на служители чрез опции?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още