IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Стефанов: BEAM пазарът подготвя българските компании за международните пазари

Европейският съюз осъзна нуждата да стимулира частните инвестиции заради изоставането от Китай и САЩ, посочи съоснователят и съветник в BESCO

20:56 | 12.07.22 г.
Н. Стефанов: BEAM пазарът подготвя българските компании за международните пазари

„Дружеството с променлив капитал ще даде възможност за конвертируем заем, лесно издаване на опции за служители, вестинг.  Това са инструменти, които в момента не са налични за българските дружества. Те ще улеснят българските компании при получаване на финансиране от чуждестранни инвеститори, както и да печелят в битката за таланти с големите мултинационални компании“, посочи той. Стефанов смята, че когато това се имплементира в повече компании ще бъде „голям плюс“. „С този закон българските компании ще си останат български и на документи, но много от ползите и добавената стойност ще могат да останат в българската икономика“, подчерта той.

Предприемачът коментира и намерението на Европейския съюз да увеличи броя на технологичните стартъпи в Европа, като привлече 45 млрд. евро частни средства и улесни основателите да запазят контрола върху фирмите си, след като станат публични. Това ще стане чрез закон за листването - EU Listing Act, който ще бъде предложен във втората половина на 2022.

"Европейският съюз най-сетне е осъзнал необходимостта да стимулира частните инвестиции и да създаде правилните предпоставки, защото Европа изостава много спрямо Китай, САЩ и редица други държави, като Япония и Израел. Ще отнеме известно време, докато тази мярка даде реални резултати, защото инвеститорите в Европа са с доста по-малко рисков характер", прогнозира Натанаил Стефанов.

Той добави, че ползите от листването са много. „На първо място е достъпът до капитал. Друго, много важно, е че се привличат т.нар. умни пари – инвеститорите дават съвети за продуктовото и пазарно позициониране, за начините, по които могат да се намерят партньори и т.н. На трето място е маркетингът. Когато излезеш на борсата започва да се шуми много повече за теб“, напомни предприемачът.

Стефанов е на мнение, че в България се увеличава интересът към BEAM пазара, като след увеличаването на прага става подходящ не само за стартиращи, но и за компании в по-напреднала фаза на развитие. „Листването на този пазар подготвя компаниите и им дава представа дали искат да направят същинско IPO, което да ги изведе на съвсем различно ниво. BEAM пазарът подготвя българските компании за излизане на международните пазари", заяви той.

Стефанов е категоричен, че България вече е регионален хъб. „Въпросът е как България да бъде водеща, не само в региона, но и на световно ниво", зададе риторичен въпрос Стефанов. По думите му, първото, върху което трябва да се акцентира, е научно-технологичният трансфер и изобщо трансферът на знания и технологии, като другите крачки "са свързани със самото финансиране".

Предприемачът потвърди, че все още липсват специализирани фондове за по-специфични сектори, бизнесът е в очакване на изграждането на корпоративни фондове. Той се надява, че много положителен ефект върху бизнеса ще има приемането на промените в Закона за ДДС, с който минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се вдига от 50 хиляди на 100 хиляди лева. "Малките и средни български компании ще бъдат много по-конкурентни и гъвкави. Очаквам по-голяма част от услугите на български компании да се използват от български компании. Това ще бъде цялостен стимул за икономиката ни", прогнозира Натанаил Стефанов.

Остава ли проблемът с недостатъчните инвестиции в образование и наука? Какви предимства ще получат технологични компании, когато се направят новите законодателни промени?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още