IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отклони искането за провеждане на референдум за лева

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за провеждане на референдум за запазване на лева, а решението беше обжалвано от „Възраждане“ и „Има такъв народ“

16:10 | 08.02.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за провеждане на национален референдум за лева. Това става ясно от днешното решение на съда.

Предложението беше направено на 7 април 2023 г., а въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

В заседанието участваха 12 конституционни съдии. Решението е прието с единодушие в частта от диспозитива, с която искането се отклонява, съобщават от съда. В тази част от диспозитива решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители.

Преди заседанието на съда представители на партия "Възраждане" блокираха движението в района и протестираха пред сградата по повод референдума за запазване на лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
andy
преди 2 месеца
Българските "народни" "димократични" диктатори винаги са се страхували от волята на народа и по всякакъв начин са се опитвали да я подтискат. И тези няма да бъдат запомнени с добро, ако изобщо бъдат запомнени. По островите има много работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 2 месеца
Евалата Нарушение на Конституцията от Конституционния съд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 месеца
С Конституция, тунингована с мрръссни ръце и конституционни съдии като Десислава Атанасова, в полето на конституционния ред на територията България вече всичко е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още