IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширява се кръгът за предявяване на искове за защита на потребителите

Парламентът прие на първо четене законопроект, който да улесни достъпа на потребителите до правосъдие

22:37 | 29.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесен от Министерския съвет. В проекта е записано, че целта е да създаде механизъм за предявяване на представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите и да улесни достъпа на потребителите до правосъдие, предава БТА.

В доклада на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации се посочва, че с приетите текстове се разширява кръгът на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за защита на потребителите. Такъв иск ще имат право да предявяват и Комисията за защита на потребителите и квалифицираните организации, определени от държавите членки на Европейския съюз. Увеличава се и размерът на санкциите за неспазване на съдебни актове.

В мотивите на вносителя се отбелязва, че се създава специална уредба по отношение на представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Предвиждат се единни критерии за признаване неквалифицираните организации за предявяване на представителни искове. Въвежда се и възможност съдът да извършва контрол за конфликт на интереси при предявяване на представителен иск за обезщетение. 

Въпреки факта, че националното ни законодателство съдържа уредба, която предоставя средства за колективна защита на потребителите, са установени редица недостатъци, които оказват влияние върху ефективността и ефикасността на исковете за преустановяване и забрана на действия или търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите и на исковете за обезщетение, се посочва в мотивите. 

По време на разискванията Корнелия Нинова от „БСП за България“ обърна внимание на текстовете в законопроекта, които дават право на съда да предприема мерки веднага, като разпореди например спиране на увеличението за дадена услуга до окончателно произнасяне на съда. Тя каза, че чрез приемането на този закон за потребителите няма да се изисква плащане на държавна такса и това би било безплатен иск за тях, така че би представлявало юридическо улеснение за българските граждани. По думите на Нинова това е така, защото една от организациите, които са в списъка или са потребителски организации, ще заведат иск от името на хората. „Ако съдът се произнесе, че има неравностойни клаузи и неправилно увеличени такси, обезщетението ще стигне до всеки един от вас“, добави тя. 

Мартин Димитров (ПП-ДБ) призова за подкрепа на законопроекта и заедно да направят този законопроект да работи и колективните искове да са успешни. „Трябва да има теми, по които да няма конфронтация, а общи действия“, смята той. 

Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че ще подкрепят законопроекта и между първо и второ четене ще направят своите предложения за редакционни промени. 

От „Има такъв народ“ (ИТН) подкрепят законопроекта. Становищата на сдруженията за правна помощ, които представляват интересите на потребителите, са положителни, посочиха от партията.

Депутати гласуваха и максимално време за предложения между първо и второ четене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още