IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Необходима е реформа на правосъдната система в България

Важно е делата на разследващи журналисти да стигнат до съдебна зала, съветва еврокомисарят по правосъдие

12:26 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Необходимо е да реформираме правосъдната система в някои държави членки. Това важи и за България, заяви пред БНР еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

„Ако няма ефективна съдебна система, е невъзможно да се изпълняват правилата, които се въвеждат на европейско ниво“, предупреди той след среща с членове на политическата класа и депутати у нас.

Дидие Рейндерс отбеляза, че промяната на законите е много важна, но не е лесно да се промени ситуацията дори с ново законодателство. По думите му "има воля за промяна в институциите". Като пример той изтъкна необходимостта от "добър подбор" на членовете на Антикорупционната комисия. "Ако няма независимост, ако има намеса и влияние от различни политически партии, ще е проблем доброто функциониране на комисията", предупреди той.

Що се отнася до убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, той настоява „да се уверим, че има разследване“, което да стигне до съдебната зала. „Да се уверим, че има възможност действително да се проведе реално разследване от независими лица“, коментира еврокомисарят и съобщи, че на всеки три или шест месеца трябва да има информация как се развива делото.

Дидие Рейндерс смята, че за да постигне съдебна реформа, България трябва да приложи промененото законодателство. „Най-важното е да се назначи главен прокурор, който е независим, и той да се отчита“, посочи еврокомисарят по правосъдие и добави, че промените засягат полицията и съдиите.

Според него е налице "много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България", но "следващата стъпка е той да бъде прилаган". Еврокомисарят се надява, че в бъдеще в нашата страна ще има повече независими съдии, за да има истински разследвания, без да се намесват политически лица.

Дидие Рейндерс напомни, че средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изплатени само при реформи, ако съдебната система се придържа към стандарти и спазва върховенството на закона.

В паралел с Румъния и разследването на представители на висшия ешелон във властта Дидие Рейндерс заяви, че в България липсват такива случаи, "има доклади на разследващи журналисти, но не се стига до съдебна зала". "Когато се направи сравнение с други държави членки, това е много важен елемент от мониторинга. Необходимо е да се стигне до края на процеса, не само да започне разследване, но да има и съдебно дело", съветва еврокомисарят.

По темата със състоянието на медиите Рейндерс смята, че са необходими добър регулаторен орган за плурализма в медиите и повече прозрачност за собствеността и финансирането им. Той отчита, че журналистите у нас са изложени на все по-голям риск. „Делата-шамари са реална тенденция не само в България, но и в други държави членки“, напомни еврокомисарят по правосъдие и се надява, че това ще се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още