IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрист: Съдебната система в България е в ступор

Каква реформа очаква да види обществото, коментира директорът на "Български институт за правни инициативи" Биляна Гяурова-Вегертседер

11:02 | 16.02.24 г.

Ступорът в съдебната система в България и оставките през седмицата показват, че не сме достигнали прага на демокрация, нито нивото на развитие на институциите, нито развитието в съдебната власт, които да ни категоризират като държава, в която има върховенство на правото и действат принципите на доброто управление. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на "Български институт за правни инициативи".

Тя подчерта, че ако България членува в повече европейски институции като Шенген и еврозоната, по-лесно ще се улавят нередностите и ще се пресичат в начален стадий. Гяурова отбеляза, че събитията от последните седмици, свързани със съдебната власт, засягат обществото, което иска да разбере какво се случва. Според нея събитията наподобяват скандал от 2009 г. с Красьо Черния, който показа, че може да се търгува с контакти в съдебната система. Тя посочи, че и сега се говори за суми около 200 хил. евро за получаване на управленски пост в съдебната система.

По думите ѝ не е ясно защо се тръгва от разчистване на най-ниското ниво – оставките на заместник прокурорите и след това на самите прокурори в Софийска районна прокуратура.

„В ситуация, в която има съмнение за натиск и нерегламентирани връзки, институциите могат да бъдат „натиснати“, за да работят", коментира Биляна Гяурова. Според нея може само да се спекулира, че над така наречените „брокери“ има други нива, които са превърнали независимостта на институцията си в недосегаемост. 

„Един от механизмите, който може да търси и да изкарва нещата наяве, е временна комисия, сформирана в парламента. Тя може да кани и изслушва хора, да събира информация и да изисква информация от различни институции, след което да излезе с доклад, и да сезира релевантните институции“, препоръча юристът, но обясни, че това все пак е "мека мярка", която не вярва, че ще даде резултат.

Биляна Гяурова направи връзка между сегашните събития и опитите на управляващите да направят реформа в съдебната система. „За мен е притеснително, че хора, които биха били в една друга ситуация клиенти на тази система, в момента се занимават да я реформират. Това за мен граничи с цинизъм“, смята юристът. Тя е убедена, че ако правилно се прилага Конституцията и се направят промени в Закона за съдебната власт, могат да се „раздвижат пластовете в системата“.

Започна ли пренареждането на върховете на прокуратурата? Как ще се върне доверието в правораздавателната система? Защо по-сериозните промени в съдебната система у нас се случват под външен натиск? Какво ще съдържа поредният доклад за върховенството на правото, който подготвя Европейската комисия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още